fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf19daf1b-e24a-4d48-978a-9a0ca2f2cfa0-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Przygotowanie

  • Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie
  • Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki)
  • Marchew i pietruszkę zmielić
  • Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem
  • Rozmaryn drobno posiekać i dodać do masy mielonej
  • Wyrobić dokładnie rękami masę mięsną
  • Formujemy kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowej
  • Gotujemy pulpeciki we wrzącej osolonej wodzie 10 min od momentu jak zacznie woda wrzeć
  • Wyjmujemy kuleczki szumówką/łyżką cedzakową z wody do jakiegoś naczynia (wodę zostawiamy!)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Grzyby odcedzić na sicie (wodę od grzybów zostawić!)
  • Grzyby kroimy w grube paski
  • W rondelku lub garnku roztapiamy tłuszcz
  • Pokrojone grzyby, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby (ale lejemy ostrożnie, powoli żeby „gęstego” z dna nie wlać, bo tam piasek jest)
  • Dolewamy szklankę wywaru, w którym gotowały się pulpety
  • Dodajemy rozmaryn, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 10 minut
  • Wsypujemy łyżkę mąki kokosowej, ustawiamy minimalny ogień
  • Gotujemy minutę
  • Jeśli jest zbyt wodniste to dodajemy drugą łyżkę mąki kokosowej
  • Pulpety odgrzewamy w wodzie w której się gotowały
  • Cukinię przepuszczamy przez spiromat, czyli tarkę spiralną
  • Gdy nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w długie plastry i plastry w paski
  • Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do sosu grzybowego, mieszamy i zostawiamy na minutę

Rady dietetyka

Rozważ przyrządzenie tej potrawy pod względem aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Podczas gotowania pulpetów wody powinny być tylko tyle, żeby je całkowicie zakryć.

Makaronu z cukinii nie gotujemy (rozpadnie się). Wystarczy go tylko umieścić w gorącym sosie i poczekać chwilę, by zrobił się gorący.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 garść suszonych podgrzybków (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka rozmarynu (8 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Rondel, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Brownie z batatów i wątróbki

Ciasto: Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować Dodajemy do miski obrane banany Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj…

WIĘCEJ >