fbpx
logo
Szukaj
open close

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf19daf1b-e24a-4d48-978a-9a0ca2f2cfa0-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Przygotowanie

  • Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie
  • Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki)
  • Marchew i pietruszkę zmielić
  • Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem
  • Rozmaryn drobno posiekać i dodać do masy mielonej
  • Wyrobić dokładnie rękami masę mięsną
  • Formujemy kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowej
  • Gotujemy pulpeciki we wrzącej osolonej wodzie 10 min od momentu jak zacznie woda wrzeć
  • Wyjmujemy kuleczki szumówką/łyżką cedzakową z wody do jakiegoś naczynia (wodę zostawiamy!)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Grzyby odcedzić na sicie (wodę od grzybów zostawić!)
  • Grzyby kroimy w grube paski
  • W rondelku lub garnku roztapiamy tłuszcz
  • Pokrojone grzyby, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby (ale lejemy ostrożnie, powoli żeby „gęstego” z dna nie wlać, bo tam piasek jest)
  • Dolewamy szklankę wywaru, w którym gotowały się pulpety
  • Dodajemy rozmaryn, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 10 minut
  • Wsypujemy łyżkę mąki kokosowej, ustawiamy minimalny ogień
  • Gotujemy minutę
  • Jeśli jest zbyt wodniste to dodajemy drugą łyżkę mąki kokosowej
  • Pulpety odgrzewamy w wodzie w której się gotowały
  • Cukinię przepuszczamy przez spiromat, czyli tarkę spiralną
  • Gdy nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w długie plastry i plastry w paski
  • Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do sosu grzybowego, mieszamy i zostawiamy na minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina łopatka (500 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…

WIĘCEJ >