Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii
Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii
Przygotowanie
- Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie
- Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki)
- Marchew i pietruszkę zmielić
- Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem
- Rozmaryn drobno posiekać i dodać do masy mielonej
- Wyrobić dokładnie rękami masę mięsną
- Formujemy kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowej
- Gotujemy pulpeciki we wrzącej osolonej wodzie 10 min od momentu jak zacznie woda wrzeć
- Wyjmujemy kuleczki szumówką/łyżką cedzakową z wody do jakiegoś naczynia (wodę zostawiamy!)
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Grzyby odcedzić na sicie (wodę od grzybów zostawić!)
- Grzyby kroimy w grube paski
- W rondelku lub garnku roztapiamy tłuszcz
- Pokrojone grzyby, zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby (ale lejemy ostrożnie, powoli żeby „gęstego” z dna nie wlać, bo tam piasek jest)
- Dolewamy szklankę wywaru, w którym gotowały się pulpety
- Dodajemy rozmaryn, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 10 minut
- Wsypujemy łyżkę mąki kokosowej, ustawiamy minimalny ogień
- Gotujemy minutę
- Jeśli jest zbyt wodniste to dodajemy drugą łyżkę mąki kokosowej
- Pulpety odgrzewamy w wodzie w której się gotowały
- Cukinię przepuszczamy przez spiromat, czyli tarkę spiralną
- Gdy nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w długie plastry i plastry w paski
- Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do sosu grzybowego, mieszamy i zostawiamy na minutę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina łopatka (500 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Czosnek (świeży) (20 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…
WIĘCEJ >Kruszon truskawkowo – bananowy
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z gruszką
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…
WIĘCEJ >