fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf19daf1b-e24a-4d48-978a-9a0ca2f2cfa0-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Przygotowanie

  • Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie
  • Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki)
  • Marchew i pietruszkę zmielić
  • Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem
  • Rozmaryn drobno posiekać i dodać do masy mielonej
  • Wyrobić dokładnie rękami masę mięsną
  • Formujemy kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowej
  • Gotujemy pulpeciki we wrzącej osolonej wodzie 10 min od momentu jak zacznie woda wrzeć
  • Wyjmujemy kuleczki szumówką/łyżką cedzakową z wody do jakiegoś naczynia (wodę zostawiamy!)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Grzyby odcedzić na sicie (wodę od grzybów zostawić!)
  • Grzyby kroimy w grube paski
  • W rondelku lub garnku roztapiamy tłuszcz
  • Pokrojone grzyby, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby (ale lejemy ostrożnie, powoli żeby „gęstego” z dna nie wlać, bo tam piasek jest)
  • Dolewamy szklankę wywaru, w którym gotowały się pulpety
  • Dodajemy rozmaryn, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 10 minut
  • Wsypujemy łyżkę mąki kokosowej, ustawiamy minimalny ogień
  • Gotujemy minutę
  • Jeśli jest zbyt wodniste to dodajemy drugą łyżkę mąki kokosowej
  • Pulpety odgrzewamy w wodzie w której się gotowały
  • Cukinię przepuszczamy przez spiromat, czyli tarkę spiralną
  • Gdy nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w długie plastry i plastry w paski
  • Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do sosu grzybowego, mieszamy i zostawiamy na minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina łopatka (500 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z botwinką

Szparagi obieramy, kroimy każdego na 4 części i gotujemy w wrzątku przez 5 min Na talerzu układamy wszystkie zieleniny Marchewkę trzemy na tarce i posypujemy po sałatach Dodajmy szparagi Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >