logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf19daf1b-e24a-4d48-978a-9a0ca2f2cfa0

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf19daf1b-e24a-4d48-978a-9a0ca2f2cfa0

Przygotowanie

  • Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie
  • Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki)
  • Marchew i pietruszkę zmielić
  • Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem
  • Rozmaryn drobno posiekać i dodać do masy mielonej
  • Wyrobić dokładnie rękami masę mięsną
  • Formujemy kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowej
  • Gotujemy pulpeciki we wrzącej osolonej wodzie 10 min od momentu jak zacznie woda wrzeć
  • Wyjmujemy kuleczki szumówką/łyżką cedzakową z wody do jakiegoś naczynia (wodę zostawiamy!)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Grzyby odcedzić na sicie (wodę od grzybów zostawić!)
  • Grzyby kroimy w grube paski
  • W rondelku lub garnku roztapiamy tłuszcz
  • Pokrojone grzyby, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby (ale lejemy ostrożnie, powoli żeby „gęstego” z dna nie wlać, bo tam piasek jest)
  • Dolewamy szklankę wywaru, w którym gotowały się pulpety
  • Dodajemy rozmaryn, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 10 minut
  • Wsypujemy łyżkę mąki kokosowej, ustawiamy minimalny ogień
  • Gotujemy minutę
  • Jeśli jest zbyt wodniste to dodajemy drugą łyżkę mąki kokosowej
  • Pulpety odgrzewamy w wodzie w której się gotowały
  • Cukinię przepuszczamy przez spiromat, czyli tarkę spiralną
  • Gdy nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w długie plastry i plastry w paski
  • Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do sosu grzybowego, mieszamy i zostawiamy na minutę

Uwagi

Podczas gotowania pulpetów, wody ma być tylko tyle żeby je zakryło
Makaronu z cukinii nie gotujemy (rozpadnie się), wystarczy go tylko wrzucić do gorącego sosu i poczekać chwilę, żeby się zrobił gorący

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • ½ marchewki
  • ½ pietruszki
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego lub oleju kokosowego

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Rondel, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a (…)

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu (…)

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl