fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0495752b-1568-4187-b3d8-f3b62308b6ba-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż cebula będzie miękka.
  • W malakserze siekamy seler naciowy i cukinię. Przekładamy do innej miski.
  • W końcu w malakserze mielimy mięso. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, seler z cukinią, suszony czosnek, kurkumę, oregano, tymianek, marantę trzcinową. Dokładnie mieszamy masę, aby wszystkie smaki się połączyły. Będzie dość klejąca, ale na tyle zwarta, że nie przeszkodzi to w formowaniu kotlecików.
  • Na papier do pieczenia wykładamy uformowane kotleciki. Na szczycie każdego kładziemy odrobinę smalcu.
  • Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zaraz zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

Możesz także wykorzystać przepis na inne, pyszne kotleciki znajdujące się w powiązanych propozycjach.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 piersi z kurczaka zagrodowego (około 400 g)
  • ¼ cukinii (75 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku (0,5 g)
  • ¼ łyżeczki kurkumy w proszku (1 g)
  • ½ łyżeczka suszonego oregano (1 g)
  • ½ łyżeczka suszonego tymianku (1 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
  • 1 łyżeczka gęsiego smalcu (8 g)
  • 1 łyżka mąki z maranty trzcinowej – 15 g (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Deska, Malakser, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >