fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak gotować jajka?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak gotować jajka

Gotowanie jajek może być dość precyzyjnym procesem, jeśli chcesz uzyskać określony wygląd żółtka. Sprawdź, jak gotować jajka, by uzyskać zamierzony efekt.

Jak gotować jajka?

Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących czasu gotowania jajek.

Jajka na miękko

Gotuj jajka przez około 4–5 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko wciąż pozostanie płynne. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią mieć tzw. żołnierzyki do maczania w żółtku.

Żołnierzyki to inaczej chrupiące kawałki chleba lub chleb pokrojony w paski – coś w rodzaju grzanek, które macza się w żółtku. Jajo ugotowane na miękko stawia się na podstawce, ścina się górną część, by odsłonić żółtko, i macza się chlebek.

Jajka na półmiękko

Gotuj jajka przez około 6–7 minut. Białko się dobrze zetnie, ale wciąż będzie miękkie w środku, natomiast żółtko będzie delikatnie kremowe. Ten poziom twardości jest idealny do przygotowania jajek do kanapek, sałatek lub jako dodatek do innych dań.

Jajka na średnio

Gotuj jajka przez około 8–9 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko lekko wilgotne i miękkie w środku. To dobry wybór, jeśli preferujesz jajka ze średnio twardym żółtkiem jako dodatek np. do sałatki nicejskiej.

Jajka na twardo

Gotuj jajka przez około 10–12 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko całkowicie stałe. Ta twardość jest odpowiednia, gdy potrzebujesz jajek do chrupiących sałatek, kanapek czy do dekoracji innych dań.

Pamiętaj, że czas gotowania jajek może się różnić w zależności od wielkości jajek i początkowej temperatury. Jeśli masz jajka prosto z lodówki, czas gotowania może być nieco dłuższy. Ważne jest również, aby zastosować stoper lub minutnik, aby mieć pewność, że czas gotowania jest dokładny.

Teraz, gdy wiesz już, jak gotować jajka, możesz przygotować idealnie danie z jajami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, zajrzyj do naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Jaja będą też idealną propozycją na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Gotowanie jajek może być dość precyzyjnym procesem, jeśli chcesz uzyskać określony wygląd żółtka. Sprawdź, jak gotować jajka, by uzyskać zamierzony efekt.

Jak gotować jajka?

Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących czasu gotowania jajek.

Jajka na miękko

Gotuj jajka przez około 4–5 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko wciąż pozostanie płynne. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią mieć tzw. żołnierzyki do maczania w żółtku.

Żołnierzyki to inaczej chrupiące kawałki chleba lub chleb pokrojony w paski – coś w rodzaju grzanek, które macza się w żółtku. Jajo ugotowane na miękko stawia się na podstawce, ścina się górną część, by odsłonić żółtko, i macza się chlebek.

Jajka na półmiękko

Gotuj jajka przez około 6–7 minut. Białko się dobrze zetnie, ale wciąż będzie miękkie w środku, natomiast żółtko będzie delikatnie kremowe. Ten poziom twardości jest idealny do przygotowania jajek do kanapek, sałatek lub jako dodatek do innych dań.

Jajka na średnio

Gotuj jajka przez około 8–9 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko lekko wilgotne i miękkie w środku. To dobry wybór, jeśli preferujesz jajka ze średnio twardym żółtkiem jako dodatek np. do sałatki nicejskiej.

Jajka na twardo

Gotuj jajka przez około 10–12 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko całkowicie stałe. Ta twardość jest odpowiednia, gdy potrzebujesz jajek do chrupiących sałatek, kanapek czy do dekoracji innych dań.

Pamiętaj, że czas gotowania jajek może się różnić w zależności od wielkości jajek i początkowej temperatury. Jeśli masz jajka prosto z lodówki, czas gotowania może być nieco dłuższy. Ważne jest również, aby zastosować stoper lub minutnik, aby mieć pewność, że czas gotowania jest dokładny.

Teraz, gdy wiesz już, jak gotować jajka, możesz przygotować idealnie danie z jajami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, zajrzyj do naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Jaja będą też idealną propozycją na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
2 czerwca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Biorezonans – wg niektórych to czarna magia, a jakie ja mam doświadczenia?

Biorezonans – można w niego wierzyć lub nie. Badań na ten temat jest niewiele, ale doświadczenie wielu osób jet bardzo pozytywne. Skoro efekt placebo sięga 35–95%, to nawet jeśli jest nim biorezonans, to nie niesie…

WIĘCEJ >
jak odżywiać małego sportowca, mały sportowiec

Jak odżywiać małego sportowca? Dieta dla trenujących dzieci

Dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują właściwie zbilansowanych składników pokarmowych. Niestety wielu rodziców nie przykłada do tego aż tak dużej wagi. W szczególności jeśli dziecko jest aktywne fizycznie i niemal wszystko co spożyje

WIĘCEJ >
rozważania nad dietą

Internetowe porady dietetyczne – moje rozważania

Czasami myślę, że niektórym nie zależy na przeczytaniu i spróbowaniu lecz na szukaniu dziury w całym, szukaniu kontrargumentów, szukaniu potwierdzenia, że to nie prawda, bo tak się żyje wygodnie - we własnym świecie komfortu.

WIĘCEJ >

EBM – co to znaczy?

Definicja EBM (ang. evidence based medicine) powstała w latach 80. Termin ten oznacza: skrupulatne, sprecyzowane i roz­sądne wykorzystanie aktualnych dowodów przy podejmowaniu decyzji dotyczących opieki nad konkretnym pacjentem. Jako pioniera medycyny opartej na faktach uważa…

WIĘCEJ >