fbpx
Szukaj
open close

Jak gotować jajka?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak gotować jajka

Gotowanie jajek może być dość precyzyjnym procesem, jeśli chcesz uzyskać określony wygląd żółtka. Sprawdź, jak gotować jajka, by uzyskać zamierzony efekt.

Jak gotować jajka?

Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących czasu gotowania jajek.

Jajka na miękko

Gotuj jajka przez około 4–5 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko wciąż pozostanie płynne. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią mieć tzw. żołnierzyki do maczania w żółtku.

Żołnierzyki to inaczej chrupiące kawałki chleba lub chleb pokrojony w paski – coś w rodzaju grzanek, które macza się w żółtku. Jajo ugotowane na miękko stawia się na podstawce, ścina się górną część, by odsłonić żółtko, i macza się chlebek.

Jajka na półmiękko

Gotuj jajka przez około 6–7 minut. Białko się dobrze zetnie, ale wciąż będzie miękkie w środku, natomiast żółtko będzie delikatnie kremowe. Ten poziom twardości jest idealny do przygotowania jajek do kanapek, sałatek lub jako dodatek do innych dań.

Jajka na średnio

Gotuj jajka przez około 8–9 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko lekko wilgotne i miękkie w środku. To dobry wybór, jeśli preferujesz jajka ze średnio twardym żółtkiem jako dodatek np. do sałatki nicejskiej.

Jajka na twardo

Gotuj jajka przez około 10–12 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko całkowicie stałe. Ta twardość jest odpowiednia, gdy potrzebujesz jajek do chrupiących sałatek, kanapek czy do dekoracji innych dań.

Pamiętaj, że czas gotowania jajek może się różnić w zależności od wielkości jajek i początkowej temperatury. Jeśli masz jajka prosto z lodówki, czas gotowania może być nieco dłuższy. Ważne jest również, aby zastosować stoper lub minutnik, aby mieć pewność, że czas gotowania jest dokładny.

Teraz, gdy wiesz już, jak gotować jajka, możesz przygotować idealnie danie z jajami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, zajrzyj do naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Jaja będą też idealną propozycją na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Gotowanie jajek może być dość precyzyjnym procesem, jeśli chcesz uzyskać określony wygląd żółtka. Sprawdź, jak gotować jajka, by uzyskać zamierzony efekt.

Jak gotować jajka?

Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących czasu gotowania jajek.

Jajka na miękko

Gotuj jajka przez około 4–5 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko wciąż pozostanie płynne. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią mieć tzw. żołnierzyki do maczania w żółtku.

Żołnierzyki to inaczej chrupiące kawałki chleba lub chleb pokrojony w paski – coś w rodzaju grzanek, które macza się w żółtku. Jajo ugotowane na miękko stawia się na podstawce, ścina się górną część, by odsłonić żółtko, i macza się chlebek.

Jajka na półmiękko

Gotuj jajka przez około 6–7 minut. Białko się dobrze zetnie, ale wciąż będzie miękkie w środku, natomiast żółtko będzie delikatnie kremowe. Ten poziom twardości jest idealny do przygotowania jajek do kanapek, sałatek lub jako dodatek do innych dań.

Jajka na średnio

Gotuj jajka przez około 8–9 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko lekko wilgotne i miękkie w środku. To dobry wybór, jeśli preferujesz jajka ze średnio twardym żółtkiem jako dodatek np. do sałatki nicejskiej.

Jajka na twardo

Gotuj jajka przez około 10–12 minut. Białko będzie w pełni ścięte, a żółtko całkowicie stałe. Ta twardość jest odpowiednia, gdy potrzebujesz jajek do chrupiących sałatek, kanapek czy do dekoracji innych dań.

Pamiętaj, że czas gotowania jajek może się różnić w zależności od wielkości jajek i początkowej temperatury. Jeśli masz jajka prosto z lodówki, czas gotowania może być nieco dłuższy. Ważne jest również, aby zastosować stoper lub minutnik, aby mieć pewność, że czas gotowania jest dokładny.

Teraz, gdy wiesz już, jak gotować jajka, możesz przygotować idealnie danie z jajami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, zajrzyj do naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Jaja będą też idealną propozycją na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
2 czerwca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciesz się tym, co masz

W życiu są gorsze i lepsze chwile, są wzloty i upadki. Czasami, gdy się przewrócisz, to jeszcze ktoś cię podepcze. Nie zawsze przyjaciół poznaje się w biedzie, a wiele osób nie znosi czyjegoś sukcesu. Znienawidzą…

WIĘCEJ >

Bieganie, uziemianie i terapia zimnem – jakie mam efekty?

Często pytacie mnie o to, po co chodzę zimą boso po trawie. Przeczytaj, jak terapia zimnem wpłynęła na moje zdrowie. Dawniej miałam problemy z tarczycą, suchą skórą, astmą przy lekkim wysiłku. W dodatku wiecznie było…

WIĘCEJ >

Depresja – stosuj te zasady, aby jej uniknąć!

Wzrasta liczba osób z depresją, z poczuciem samotności oraz popełniających samobójstwa. W Polsce więcej osób ginie w wyniku samobójstwa niż wypadku samochodowego. Częściej dotyczy to mężczyzn niż kobiet. Te z kolei nierzadko żyją nieszczęśliwie, a…

WIĘCEJ >

Czy Hashimoto można wyleczyć?

Czy Hashimoto można wyleczyć? Można wprowadzić chorobę w remisję, czyli wyciszyć ją tak, aby ani objawy, ani wyniki badań na nią nie wskazywały. Jednak co do wyleczenia – tutaj świat nauki jest zgodny: nie da się…

WIĘCEJ >