fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-256
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

Przygotowanie

  • Tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Oliwki i zieleninę drobno siekamy
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • W rondlu zagotowujemy bulion, a następnie przelewamy go do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy kuskus i energicznie mieszamy, po czym przykrywamy i odkładamy na ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie mieszamy kuskus widelcem
  • Dodajemy tuńczyka, oliwki, skórkę z cytryny, zieleninę, jaja oraz przyprawy (paprykę, kmin rzymski oraz pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt kotletów i układamy na talerzu
  • Kotlety przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (425 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Kuskus (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brokuły, dynia, kasza jaglana

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Ryż z groszkiem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion oraz wodę i stawiamy na kuchenkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – ptaszek

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, rodzynkami i masłem orzechowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Z…

WIĘCEJ >

Jaja z boczkiem i z awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja, przyprawiamy i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy wszystkie warzywa, a…

WIĘCEJ >