fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5ec90346-0e27-40f0-b463-004098028069
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

Przygotowanie

  • Tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Oliwki i zieleninę drobno siekamy
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • W rondlu zagotowujemy bulion, a następnie przelewamy go do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy kuskus i energicznie mieszamy, po czym przykrywamy i odkładamy na ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie mieszamy kuskus widelcem
  • Dodajemy tuńczyka, oliwki, skórkę z cytryny, zieleninę, jaja oraz przyprawy (paprykę, kmin rzymski oraz pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt kotletów i układamy na talerzu
  • Kotlety przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (425 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Kuskus (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Musli marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Daktyle drobno siekamy i dodajemy doi miski z marchewką Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy rozdzielające się liście Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >

Francuski gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >