fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5ec90346-0e27-40f0-b463-004098028069
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

Przygotowanie

  • Tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Oliwki i zieleninę drobno siekamy
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • W rondlu zagotowujemy bulion, a następnie przelewamy go do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy kuskus i energicznie mieszamy, po czym przykrywamy i odkładamy na ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie mieszamy kuskus widelcem
  • Dodajemy tuńczyka, oliwki, skórkę z cytryny, zieleninę, jaja oraz przyprawy (paprykę, kmin rzymski oraz pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt kotletów i układamy na talerzu
  • Kotlety przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (425 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Kuskus (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Sardynki z salsą pomidorową

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę Cebulę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 2 minuty (na małym…

WIĘCEJ >