fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Drobiowe kotleciki z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-15
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Drobiowe kotleciki z buraczkami

Przygotowanie

  • Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
  • Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kotleciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony
  • Do blendera wrzucamy buraki, dolewamy mleko, tłuszcz (oliwę), sok z cytryny, zieleninę oraz przyprawy i całość dokładnie blendujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak ugotowany (200 g)
  • Indyk pierś (180 g)
  • Fasola szparagowa żółta (świeża) (150 g)
  • Przecier pomidorowy (50 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sok z cytryny (3 ml)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >