Chrupiące kotleciki krabowe
Chrupiące kotleciki krabowe
Przygotowanie
- Mięso z kraba rozdrabniamy (drobno siekamy) i przenosimy do miski
- Jaja wybijamy na talerz, delikatnie roztrzepujemy i przelewamy do miski z mięsem
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
- Do miski z mięsem dodajemy skórkę z cytryny, majonez, sos chili oraz połowę bułki tartej i całość dokładnie mieszamy
- Z masy krabowej formujemy małe kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy formując kotleciki
- Kotleciki układamy na talerzu i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
- Po tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kotleciki obtaczamy w drugiej połowie bułki tartej, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (smażymy do momentu, aż będą złote i chrupiące)
- Usmażone kotleciki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Kotleciki nakładamy na talerze i podajemy z kawałkiem cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z mięsem z kraba.
Autor
Lista składników
- Krab (świeży) (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Cytryna (80 g)
- Cebula (45 g)
- Majonez (20 g)
- Sos chili (słodki) (20 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Cytryna – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut Miksujemy (razem z wodą) Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem Powinna nam wyjść…
WIĘCEJ >Ziemniaki w pomidorach
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z portobello
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki, a następnie kładziemy pieczarki na papier i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Czosnek obieramy, kroimy w plastry i kładziemy…
WIĘCEJ >Jabłkowo-imbirowe kotlety wieprzowe
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dodajemy cukier i przyprawy (imbir i pieprz), dolewamy sok jabłkowy i sos sojowy, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut Po tym…
WIĘCEJ >