fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf9a7ad79-36dc-40de-895f-d1b647da59e0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki
  • Batat z marchewką obieramy i kroimy w plastry
  • Ziemniaki, batat i marchew gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i tłuczemy na jednolitą masę
  • Następnie przenosimy warzywa do miski, dodajemy zieleninę, groszek oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą
  • Z masy warzywnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt kotletów
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotlety obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlety fasolowe z chili

Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Następnie przenosimy fasolę do miski i rozgniatamy tłuczkiem (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki warzywne z orzechami

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Następnie gotujemy ciecierzycę we wrzącej wodzie przez (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki z ciecierzycy

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc) Fasolę zalewamy zimną wodą i (…)

WIĘCEJ >

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich (…)

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy (…)

WIĘCEJ >