fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf9a7ad79-36dc-40de-895f-d1b647da59e0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki
  • Batat z marchewką obieramy i kroimy w plastry
  • Ziemniaki, batat i marchew gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i tłuczemy na jednolitą masę
  • Następnie przenosimy warzywa do miski, dodajemy zieleninę, groszek oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą
  • Z masy warzywnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt kotletów
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotlety obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa po hiszpańsku z chorizo

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Kiełbasę kroimy w plastry Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w ósemki Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C W naczyniu żaroodpornym układamy…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Pizza z kurczakiem

Mięso kroimy w cienkie paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę…

WIĘCEJ >