fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-184
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki
  • Batat z marchewką obieramy i kroimy w plastry
  • Ziemniaki, batat i marchew gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i tłuczemy na jednolitą masę
  • Następnie przenosimy warzywa do miski, dodajemy zieleninę, groszek oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą
  • Z masy warzywnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt kotletów
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kotlety obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Panierowany schabowy z kapustą

Panierowany schabowy Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do…

WIĘCEJ >

Grillowane halloumi z sałatką

Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Kładziemy plastry bakłażana i smażymy do momentu, aż bakłażan się zarumieni i wsiąknie cały tłuszcz…

WIĘCEJ >