Kotlety z zielonej soczewicy
Kotlety z zielonej soczewicy
Przygotowanie
- Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania.
- W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy.
- Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy.
- Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni.
- Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy.
- Formujemy kotlety na grubość ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz zainspirować się wykonaniem równie smacznych kotletów z soczewicy i marchwi (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 150 g suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki ziaren słonecznika (20 g)
- 2 łyżki pestek dyni (20 g)
- 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szczypta majeranku, lubczyku i tymianku
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z boczniakami
Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.
WIĘCEJ >Owsianka z jogurtem i z miętą
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Po ostudzeniu dodajemy posiekane listki świeżej mięty Podajemy
WIĘCEJ >