fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z zielonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7bd53f0a-fa15-4326-af22-99d2d14a737d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety z zielonej soczewicy

Przygotowanie

  • Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania.
  • W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy.
  • Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni.
  • Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy.
  • Formujemy kotlety na grubość ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz zainspirować się wykonaniem równie smacznych kotletów z soczewicy i marchwi (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g suchej zielonej soczewicy
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (20 g)
  • 2 łyżki pestek dyni (20 g)
  • 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szczypta majeranku, lubczyku i tymianku
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka drobiowe gotowane

Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >