Kotlety z zielonej soczewicy
Kotlety z zielonej soczewicy
Przygotowanie
- Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania.
- W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy.
- Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy.
- Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni.
- Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy.
- Formujemy kotlety na grubość ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz zainspirować się wykonaniem równie smacznych kotletów z soczewicy i marchwi (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 150 g suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki ziaren słonecznika (20 g)
- 2 łyżki pestek dyni (20 g)
- 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szczypta majeranku, lubczyku i tymianku
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Udka drobiowe gotowane
Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Racuchy gryczane z morelami
Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…
WIĘCEJ >Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >