fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z zielonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7bd53f0a-fa15-4326-af22-99d2d14a737d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety z zielonej soczewicy

Przygotowanie

  • Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania.
  • W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy.
  • Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni.
  • Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy.
  • Formujemy kotlety na grubość ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Soczewica zielona – ziarno (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Pestki dyni łuskane (30 g)
  • Pestki słonecznika obrane (30 g)
  • Mąka jaglana (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Lubczyk (świeży) (1 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…

WIĘCEJ >

Karkówka smażona z pietruszką i chili

Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >