fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z zielonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7bd53f0a-fa15-4326-af22-99d2d14a737d-1

Kotlety z zielonej soczewicy

Przygotowanie

  • Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania.
  • W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy.
  • Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni.
  • Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy.
  • Formujemy kotlety na grubość ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz zainspirować się wykonaniem równie smacznych kotletów z soczewicy i marchwi (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g suchej zielonej soczewicy
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (20 g)
  • 2 łyżki pestek dyni (20 g)
  • 1 łyżka mąki jaglanej (10 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szczypta majeranku, lubczyku i tymianku
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >