Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Przygotowanie
- Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy startą marchew i wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.
- Mieszamy przez 2-3 minuty po czym odstawiamy.
- Do naczynia dodajemy soczewicę, jajko oraz po połowie płatków owsianych i smażonych warzyw.
- Masę blendujemy na gładko, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką.
- Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Soczewica czerwona – ziarno (140 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Płatki owsiane (80 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Mąka orkiszowa (15 g)
- Sok z cytryny (12 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Papryka słodka mielona (1 g)
- Kminek mielony (1 g)
- Kolendra suszona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżanka z truskawkami
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…
WIĘCEJ >Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…
WIĘCEJ >Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…
WIĘCEJ >Surówka z selera z rodzynkami i orzechami
Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…
WIĘCEJ >