fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2656dc2-2a7d-40c8-8299-bdec616a4be6-1

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Przygotowanie

  • Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy startą marchew i wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.
  • Mieszamy przez 2-3 minuty po czym odstawiamy.
  • Do naczynia dodajemy soczewicę, jajko oraz po połowie płatków owsianych i smażonych warzyw.
  • Masę blendujemy na gładko, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką.
  • Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast jajka i mąki możemy dodać podwójną porcję płatków owsianych (160 g) i formować wegańskie kotlety, które można upiec w piekarniku w temp. 200 st. C z termoobiegiem przez około 20 minut.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 140 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka (60 g)
  • 8 łyżek płatków owsianych (80 g)
  • 1 duża łyżka mąki orkiszowej lub żytniej jasnej (15 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
  • Po 1 łyżeczce: soli himalajskiej, mielonego kminku, słodkiej papryki, suszonej kolendry lub pietruszki
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >

Owsianka z jogurtem i z miętą

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Po ostudzeniu dodajemy posiekane listki świeżej mięty Podajemy

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.

WIĘCEJ >