Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Przygotowanie
- Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy startą marchew i wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.
- Mieszamy przez 2-3 minuty po czym odstawiamy.
- Do naczynia dodajemy soczewicę, jajko oraz po połowie płatków owsianych i smażonych warzyw.
- Masę blendujemy na gładko, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką.
- Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zamiast jajka i mąki możemy dodać podwójną porcję płatków owsianych (160 g) i formować wegańskie kotlety, które można upiec w piekarniku w temp. 200 st. C z termoobiegiem przez około 20 minut.
Autor
Lista składników
- 140 g czerwonej soczewicy
- 1 duża marchewka (60 g)
- 8 łyżek płatków owsianych (80 g)
- 1 duża łyżka mąki orkiszowej lub żytniej jasnej (15 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
- Po 1 łyżeczce: soli himalajskiej, mielonego kminku, słodkiej papryki, suszonej kolendry lub pietruszki
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem
Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Wolnowarzony schab z warzywami
Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę. Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…
WIĘCEJ >Owsianka z jogurtem, z suszoną i świeżą miętą
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą
WIĘCEJ >Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >