fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2656dc2-2a7d-40c8-8299-bdec616a4be6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Przygotowanie

  • Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy startą marchew i wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.
  • Mieszamy przez 2-3 minuty po czym odstawiamy.
  • Do naczynia dodajemy soczewicę, jajko oraz po połowie płatków owsianych i smażonych warzyw.
  • Masę blendujemy na gładko, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką.
  • Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Soczewica czerwona – ziarno (140 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Płatki owsiane (80 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Mąka orkiszowa (15 g)
  • Sok z cytryny (12 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Papryka słodka mielona (1 g)
  • Kminek mielony (1 g)
  • Kolendra suszona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbaski grillowane

Podgrzewamy kiełbaski Wrzucamy do wrzątku, nie gotujemy Wyciągamy po 5 minutach Kładziemy parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy do zarumienienia

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >