fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2656dc2-2a7d-40c8-8299-bdec616a4be6-1

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Przygotowanie

  • Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy startą marchew i wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.
  • Mieszamy przez 2-3 minuty po czym odstawiamy.
  • Do naczynia dodajemy soczewicę, jajko oraz po połowie płatków owsianych i smażonych warzyw.
  • Masę blendujemy na gładko, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką.
  • Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast jajka i mąki możemy dodać podwójną porcję płatków owsianych (160 g) i formować wegańskie kotlety, które można upiec w piekarniku w temp. 200 st. C z termoobiegiem przez około 20 minut.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 140 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka (60 g)
  • 8 łyżek płatków owsianych (80 g)
  • 1 duża łyżka mąki orkiszowej lub żytniej jasnej (15 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
  • Po 1 łyżeczce: soli himalajskiej, mielonego kminku, słodkiej papryki, suszonej kolendry lub pietruszki
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >