Kotlety fasolowe z chili
Kotlety fasolowe z chili
Przygotowanie
- Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą
- Następnie przenosimy fasolę do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Chili drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy chili wraz z przyprawami, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Zawartość patelni przenosimy do miski z fasolą, dodajemy przecier oraz płatki owsiane i całość dokładnie mieszamy
- Z uzyskanej masy formujemy kotlety
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotlety i smażymy z każdej strony przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kotletów.
Kotlety możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.
Autor
Lista składników
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Cebula (105 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (50 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Chili (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…
WIĘCEJ >Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Puree z kalafiora: Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. W garnku lub naczyniu…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Kukurydza z miodem i musztardą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…
WIĘCEJ >