fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety fasolowe z chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce97868bc-d470-4e52-8886-3adc509ba893
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety fasolowe z chili

Przygotowanie

  • Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie przenosimy fasolę do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Chili drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy chili wraz z przyprawami, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Zawartość patelni przenosimy do miski z fasolą, dodajemy przecier oraz płatki owsiane i całość dokładnie mieszamy
  • Z uzyskanej masy formujemy kotlety
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy z każdej strony przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kotletów.

Kotlety możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Chili (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Kukurydza z miodem i musztardą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…

WIĘCEJ >