fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone mielone mięso z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c182a1b2e-67e8-4892-89bb-f05e9825e54e

Pieczone mielone mięso z cukinią

Przygotowanie

  • Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok
  • W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko
  • Dodajemy curry, sól, pieprz, majeranek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Formujemy kotlety i układamy je na blaszce wcześniej skropionej oliwą
  • Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 – 200 stopni i pieczemy 30 – 40 minut, aż się zarumienią
  • Czas pieczenia zależy od wielkości kotlecików. Kotlety po upieczeniu i ostygnięciu można mrozić

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 sztuk. Na porcję można zjeść 3 – 4 sztuki.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami znajdującymi się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mięsa mielonego np. wołowego
  • ½ dużej cukinii (ok. 150 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 2 łyżeczki curry (8 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś w rozmarynie i pomarańczach

Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka

Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone. Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie. Na rozgrzanej patelni…

WIĘCEJ >

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >