fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone mielone mięso z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c182a1b2e-67e8-4892-89bb-f05e9825e54e

Pieczone mielone mięso z cukinią

Przygotowanie

  • Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok
  • W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko
  • Dodajemy curry, sól, pieprz, majeranek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Formujemy kotlety i układamy je na blaszce wcześniej skropionej oliwą
  • Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 – 200 stopni i pieczemy 30 – 40 minut, aż się zarumienią
  • Czas pieczenia zależy od wielkości kotlecików. Kotlety po upieczeniu i ostygnięciu można mrozić

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 sztuk. Na porcję można zjeść 3 – 4 sztuki.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami znajdującymi się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mięsa mielonego np. wołowego
  • ½ dużej cukinii (ok. 150 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 2 łyżeczki curry (8 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami i z chilli

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >