Kotlety z boczniaków
Kotlety z boczniaków
Przygotowanie
- Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły
- Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem
- Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu
- Grzyby obtaczamy z obu strony w roztrzepanym jajku i smażymy na gorącym tłuszczu, aż się ładnie przyrumienią
- Podajemy od razu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Uwagi
Przyprawy bardzo słabo trzymają się grzybów, zatem warto doprawić delikatnie również panierkę, aby kotlety były smaczniejsze.
Autor
Lista składników
- 3 duże boczniaki (150 g)
- 1 jajo kurze roz. M (ok. 51 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…
WIĘCEJ >Szarlotka gryczano – jaglana
Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…
WIĘCEJ >