fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z boczniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa8effca-af06-415d-98ff-ddedb5802df3

Kotlety z boczniaków

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły
  • Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem
  • Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu
  • Grzyby obtaczamy z obu strony w roztrzepanym jajku i smażymy na gorącym tłuszczu, aż się ładnie przyrumienią
  • Podajemy od razu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.

Uwagi

Przyprawy bardzo słabo trzymają się grzybów, zatem warto doprawić delikatnie również panierkę, aby kotlety były smaczniejsze.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 duże boczniaki (150 g)
  • 1 jajo kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia (15 g) 

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia, Ręcznik papierowy
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >