fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Boczniaki w jajku z miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Przygotowanie

  • Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy
  • Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku
  • Kładziemy na rozgrzany olej
  • Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Układamy składniki sałatki na talerzu, posypujemy krążkami cebuli i polewamy sosem
  • Obok sałatki układamy usmażone grzyby

Rady dietetyka

Zastanów się nad wyborem tego przepisu, jeśli grzyby Ci szkodzą. Dopasuj wszystkie składniki do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli boczniaki okażą się być trudno dostępne – przyrządź potrawę z wykorzystaniem innego rodzaju grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 boczniaki (200 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Bakłażan w sosie koperkowym

Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami Koperek kroimy drobno i…

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >