fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Boczniaki w jajku z miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Przygotowanie

  • Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy
  • Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku
  • Kładziemy na rozgrzany olej
  • Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Układamy składniki sałatki na talerzu, posypujemy krążkami cebuli i polewamy sosem
  • Obok sałatki układamy usmażone grzyby

Rady dietetyka

Zastanów się nad wyborem tego przepisu, jeśli grzyby Ci szkodzą. Dopasuj wszystkie składniki do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli boczniaki okażą się być trudno dostępne – przyrządź potrawę z wykorzystaniem innego rodzaju grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 boczniaki (200 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >