fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Boczniaki w jajku z miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-3-3

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Przygotowanie

  • Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy
  • Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku
  • Kładziemy na rozgrzany olej
  • Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Układamy składniki sałatki na talerzu, posypujemy krążkami cebuli i polewamy sosem
  • Obok sałatki układamy usmażone grzyby

Rady dietetyka

Zastanów się nad wyborem tego przepisu, jeśli grzyby Ci szkodzą. Dopasuj wszystkie składniki do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli boczniaki okażą się być trudno dostępne – przyrządź potrawę z wykorzystaniem innego rodzaju grzybów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 boczniaki (200 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >