fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz18-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Przygotowanie

  • Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski
  • Dodajemy rukolę
  • Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie
  • Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie
  • Dorzucamy do miski oliwki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście i dokładamy do sałatki
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy dwa cienkie plastry i kładziemy je na sałacie
  • Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy

Jajka po benedyktyńsku (inaczej poszetowe):

  • Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na sałacie
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczniaki (jak są duże to trzeba je pokroić na mniejsze kawałki)
  • Grzyby lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy z każdej strony po 4 minuty
  • Usmażone grzyby przekładamy na sałatę

Rady dietetyka

Jeśli szkodzą Ci grzyby – zrezygnuj z przyrządzenia tej potrawy. Grzyby możesz również zastąpić dobrej jakości szynką.
Dopasuj każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – sprawdź piktogramy.

Uwagi

Jeśli jest Ci ciężko znaleźć boczniaki – wykorzystaj inny rodzaj grzybów.

Podobny przepis znajdziesz w podpiętej, powiązanej propozycji na górze.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 boczniaki (ok. 200 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (ok. 105 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 6 czarnych oliwek (18 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 20 ml oliwy w oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (ok. 20 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta jajeczna

Jajka gotujemy (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 8 minut). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dolewamy mleko…

WIĘCEJ >

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy ‚lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Kokosowa karkówka z warzywami

Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc) Rozgrzewamy patelnię Smażymy mięso z warzywami…

WIĘCEJ >

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >