fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz18-1-3

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Przygotowanie

  • Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski
  • Dodajemy rukolę
  • Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie
  • Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie
  • Dorzucamy do miski oliwki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście i dokładamy do sałatki
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy dwa cienkie plastry i kładziemy je na sałacie
  • Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy

Jajka po benedyktyńsku (inaczej poszetowe):

  • Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na sałacie
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczniaki (jak są duże to trzeba je pokroić na mniejsze kawałki)
  • Grzyby lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy z każdej strony po 4 minuty
  • Usmażone grzyby przekładamy na sałatę

Rady dietetyka

Jeśli szkodzą Ci grzyby – zrezygnuj z przyrządzenia tej potrawy. Grzyby możesz również zastąpić dobrej jakości szynką.
Dopasuj każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – sprawdź piktogramy.

Uwagi

Jeśli jest Ci ciężko znaleźć boczniaki – wykorzystaj inny rodzaj grzybów.

Podobny przepis znajdziesz w podpiętej, powiązanej propozycji na górze.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 boczniaki (ok. 200 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (ok. 105 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 6 czarnych oliwek (18 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 20 ml oliwy w oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (ok. 20 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Sałata z boczniakami

Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…

WIĘCEJ >