fbpx
logo
Szukaj
open close

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz18-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Przygotowanie

  • Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski
  • Dodajemy rukolę
  • Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie
  • Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie
  • Dorzucamy do miski oliwki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście i dokładamy do sałatki
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy dwa cienkie plastry i kładziemy je na sałacie
  • Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy

Jajka po benedyktyńsku (inaczej poszetowe):

  • Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na sałacie
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczniaki (jak są duże to trzeba je pokroić na mniejsze kawałki)
  • Grzyby lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy z każdej strony po 4 minuty
  • Usmażone grzyby przekładamy na sałatę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Pomidor (170 g)
  • Sałata rzymska (105 g)
  • Awokado (70 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Oliwki czarne (18 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Jaja po benedyktyńsku

  • Jajo kurze (204 g)
  • Boczniak (świeży) (200 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >