fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz18-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Przygotowanie

  • Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski
  • Dodajemy rukolę
  • Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie
  • Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie
  • Dorzucamy do miski oliwki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście i dokładamy do sałatki
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy dwa cienkie plastry i kładziemy je na sałacie
  • Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy

Jajka po benedyktyńsku (inaczej poszetowe):

  • Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na sałacie
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczniaki (jak są duże to trzeba je pokroić na mniejsze kawałki)
  • Grzyby lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy z każdej strony po 4 minuty
  • Usmażone grzyby przekładamy na sałatę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Pomidor (świeży) (170 g)
  • Sałata rzymska (105 g)
  • Awokado (70 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Oliwki czarne (18 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Jaja po benedyktyńsku

  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Boczniak (świeży) (200 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…

WIĘCEJ >