Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku
Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku
Przygotowanie
- Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski
- Dodajemy rukolę
- Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie
- Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie
- Dorzucamy do miski oliwki
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście i dokładamy do sałatki
- Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do miski
- Cebulę obieramy i kroimy dwa cienkie plastry i kładziemy je na sałacie
- Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy
Jajka po benedyktyńsku (inaczej poszetowe):
- Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 -5 min
- Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na sałacie
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczniaki (jak są duże to trzeba je pokroić na mniejsze kawałki)
- Grzyby lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy z każdej strony po 4 minuty
- Usmażone grzyby przekładamy na sałatę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Awokado (70 g)
- Cykoria (40 g)
- Rzodkiewka (30 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Oliwki czarne (18 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Jaja po benedyktyńsku
- Jajo kurze rozm. M (204 g)
- Boczniak (świeży) (200 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (20 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)
Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…
WIĘCEJ >Brukselka duszona z wędzonką
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…
WIĘCEJ >Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…
WIĘCEJ >