fbpx
logo
Szukaj
open close

Flaczki z boczniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb5353f6e-0612-4d9c-adb5-c028d4229b99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Flaczki z boczniaków

Przygotowanie

  • Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki
  • Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy
  • Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  • Dusimy przez 15 minut na niedużym ogniu
  • Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz dodajemy wodę z łyżeczką soli
  • Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie
  • Na koniec doprawiamy do smaku solą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z boczniakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Boczniak (świeży) (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Lubczyk (świeży) (1 g)
  • Imbir w proszku (1 g)
  • Majeranek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >