fbpx
logo
Szukaj
open close

Flaczki z boczniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb5353f6e-0612-4d9c-adb5-c028d4229b99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Flaczki z boczniaków

Przygotowanie

  • Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki
  • Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy
  • Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  • Dusimy przez 15 minut na niedużym ogniu
  • Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz dodajemy wodę z łyżeczką soli
  • Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie
  • Na koniec doprawiamy do smaku solą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z boczniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Boczniak (świeży) (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Lubczyk (świeży) (1 g)
  • Imbir w proszku (1 g)
  • Majeranek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >