Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Przygotowanie
- Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy
- Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
- Dusimy przez 15 minut na niedużym ogniu
- Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz dodajemy wodę z łyżeczką soli
- Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie
- Na koniec doprawiamy do smaku solą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z boczniakami.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Boczniak (świeży) (500 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Lubczyk (świeży) (1 g)
- Imbir w proszku (1 g)
- Majeranek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >Grillowane owoce
Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…
WIĘCEJ >Miodowo-musztardowe udka z kurczaka
W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…
WIĘCEJ >