Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Przygotowanie
- Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy
- Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
- Dusimy przez 15 minut na niedużym ogniu
- Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz dodajemy wodę z łyżeczką soli
- Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie
- Na koniec doprawiamy do smaku solą
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują inne, równie smaczne potrawy z boczniakami.
Autor
Lista składników
- 500 g boczniaków
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 marchewka (60 g)
- ¼ dużego selera korzeniowego (80 g)
- 1 cebula (200 g)
- 2 liście laurowe (1 g)
- 3 ziela angielskie (1 g)
- ½ łyżeczki imbiru (2 g)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
- 1 łyżeczka majeranku (2 g)
- ½ łyżeczki lubczyku (1 g)
- 2 litry wody
- Sól kłodawska (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miks wędlin z miksem sałat
Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem
WIĘCEJ >Pasta z awokado i pistacji
Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…
WIĘCEJ >Mleko makowe
Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…
WIĘCEJ >Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym
Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią
WIĘCEJ >