fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Flaczki z boczniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb5353f6e-0612-4d9c-adb5-c028d4229b99

Flaczki z boczniaków

Przygotowanie

  • Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki
  • Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy
  • Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  • Dusimy przez 15 minut na niedużym ogniu
  • Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz dodajemy wodę z łyżeczką soli
  • Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie
  • Na koniec doprawiamy do smaku solą

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują inne, równie smaczne potrawy z boczniakami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 7
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g boczniaków
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ¼ dużego selera korzeniowego (80 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 2 liście laurowe (1 g)
  • 3 ziela angielskie (1 g)
  • ½ łyżeczki imbiru (2 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (2 g)
  • ½ łyżeczki lubczyku (1 g)
  • 2 litry wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g) 

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Ręcznik papierowy
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >