fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Flaczki z boczniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb5353f6e-0612-4d9c-adb5-c028d4229b99
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Flaczki z boczniaków

Przygotowanie

  • Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki
  • Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy
  • Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  • Dusimy przez 15 minut na niedużym ogniu
  • Kiedy warzywa się podduszą wsypujemy pozostałe przyprawy oraz dodajemy wodę z łyżeczką soli
  • Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie
  • Na koniec doprawiamy do smaku solą

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują inne, równie smaczne potrawy z boczniakami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 7
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g boczniaków
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ¼ dużego selera korzeniowego (80 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 2 liście laurowe (1 g)
  • 3 ziela angielskie (1 g)
  • ½ łyżeczki imbiru (2 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (2 g)
  • ½ łyżeczki lubczyku (1 g)
  • 2 litry wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g) 

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem kokosowym

Komosę ryżową zagotowujemy w małej ilości mleka (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy

WIĘCEJ >

Muffiny jajeczne

obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…

WIĘCEJ >