fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz wieprzowy z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cddac5773-dc62-42bf-86bb-a7a0727afb40-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Przygotowanie

  • Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części
  • Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm
  • Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm
  • Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Paprykę przekroić na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę
  • W dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone mięso
  • Zasmażamy 10 min. mieszając co pewien czas
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Wlewamy pół litra zimnej wody, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
  • Dodajemy boczniaki
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy
  • Dolewamy 0,5 l zimnej wody
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy łyżki soli i łyżeczkę pieprzu
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień
  • Gotujemy godzinę
  • Co jakiś czas należy zamieszać
  • Po godzinie próbujemy, czy mięso już jest miękkie
  • Jeśli tak, to doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Wieprzowina łopatka (500 g)
  • Boczniak (świeży) (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (5 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanym camembertem

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…

WIĘCEJ >

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >