logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wieprzowy z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cddac5773-dc62-42bf-86bb-a7a0727afb40

Gulasz wieprzowy z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cddac5773-dc62-42bf-86bb-a7a0727afb40

Przygotowanie

  • Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części
  • Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm
  • Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm
  • Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Paprykę przekroić na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę
  • W dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone mięso
  • Zasmażamy 10 min. mieszając co pewien czas
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Wlewamy pół litra zimnej wody, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
  • Dodajemy boczniaki
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy
  • Dolewamy 0,5 l zimnej wody
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy łyżki soli i łyżeczkę pieprzu
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień
  • Gotujemy godzinę
  • Co jakiś czas należy zamieszać
  • Po godzinie próbujemy, czy mięso już jest miękkie
  • Jeśli tak, to doprawiamy do smaku 

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków (małe pudełko)
  • 1 mały (200 g) przecier/koncentrat pomidorowy
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 łyżki masła klarowanego lub smalcu

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z (…)

WIĘCEJ >

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości (…)

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl