fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wieprzowy z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cddac5773-dc62-42bf-86bb-a7a0727afb40-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Przygotowanie

  • Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części
  • Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm
  • Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm
  • Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Paprykę przekroić na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę
  • W dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone mięso
  • Zasmażamy 10 min. mieszając co pewien czas
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Wlewamy pół litra zimnej wody, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
  • Dodajemy boczniaki
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy
  • Dolewamy 0,5 l zimnej wody
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy łyżki soli i łyżeczkę pieprzu
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień
  • Gotujemy godzinę
  • Co jakiś czas należy zamieszać
  • Po godzinie próbujemy, czy mięso już jest miękkie
  • Jeśli tak, to doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Wieprzowina łopatka (500 g)
  • Boczniak (świeży) (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (5 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Pudding Chia z musem bananowym

Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6  Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >