Gulasz wieprzowy z boczniakami
Gulasz wieprzowy z boczniakami
Przygotowanie
- Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części
- Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm
- Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm
- Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę
- Paprykę przekroić na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę
- W dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone mięso
- Zasmażamy 10 min. mieszając co pewien czas
- Dodajemy cebulę i czosnek
- Zasmażamy 3 minuty
- Wlewamy pół litra zimnej wody, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut
- Co jakiś czas mieszamy
- Bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
- Dodajemy boczniaki
- Dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki
- Dodajemy koncentrat pomidorowy
- Mieszamy
- Dolewamy 0,5 l zimnej wody
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy łyżki soli i łyżeczkę pieprzu
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień
- Gotujemy godzinę
- Co jakiś czas należy zamieszać
- Po godzinie próbujemy, czy mięso już jest miękkie
- Jeśli tak, to doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Wieprzowina łopatka (500 g)
- Boczniak (świeży) (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Przecier pomidorowy (200 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (20 g)
- Musztarda (20 g)
- Ziele angielskie – ziarno (5 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ciasto kokosowe z kremem z batatów
W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…
WIĘCEJ >Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…
WIĘCEJ >Sałatka z sosem mojito
Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie Miętę, sok wyciśnięty z limonki, ocet, oliwę i szczyptę soli blendujemy na jak najbardziej jednolity sos Sałatę i ogórka kroimy, układamy w misce z…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy
Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…
WIĘCEJ >