fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wieprzowy z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cddac5773-dc62-42bf-86bb-a7a0727afb40-1

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Przygotowanie

  • Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części
  • Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm
  • Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm
  • Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Paprykę przekroić na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę
  • W dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone mięso
  • Zasmażamy 10 min. mieszając co pewien czas
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Wlewamy pół litra zimnej wody, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
  • Dodajemy boczniaki
  • Dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy
  • Dolewamy 0,5 l zimnej wody
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy łyżki soli i łyżeczkę pieprzu
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień
  • Gotujemy godzinę
  • Co jakiś czas należy zamieszać
  • Po godzinie próbujemy, czy mięso już jest miękkie
  • Jeśli tak, to doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia równie smacznego gulaszu wieprzowego.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 4 duże boczniaki (250 g)
  • 1 mały przecier/koncentrat pomidorowy (200 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 2 ziemniaki (150 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 4 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (60 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek - duży, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >