Gulasz wieprzowy z boczniakami
Gulasz wieprzowy z boczniakami
Przygotowanie
- Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części
- Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm
- Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm
- Cebulę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę
- Paprykę przekroić na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę
- W dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone mięso
- Zasmażamy 10 min. mieszając co pewien czas
- Dodajemy cebulę i czosnek
- Zasmażamy 3 minuty
- Wlewamy pół litra zimnej wody, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut
- Co jakiś czas mieszamy
- Bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
- Dodajemy boczniaki
- Dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki
- Dodajemy koncentrat pomidorowy
- Mieszamy
- Dolewamy 0,5 l zimnej wody
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy łyżki soli i łyżeczkę pieprzu
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień
- Gotujemy godzinę
- Co jakiś czas należy zamieszać
- Po godzinie próbujemy, czy mięso już jest miękkie
- Jeśli tak, to doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Wieprzowina łopatka (500 g)
- Boczniak (świeży) (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Przecier pomidorowy (200 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Czosnek (świeży) (20 g)
- Musztarda (20 g)
- Ziele angielskie – ziarno (5 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kapuśniak myśliwski
Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…
WIĘCEJ >Sałatka z grillowanym camembertem
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…
WIĘCEJ >Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…
WIĘCEJ >Paprykowa karkówka i bataty z ziołami
Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…
WIĘCEJ >