fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z serc wieprzowych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z serc wieprzowych

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Serca kroimy w kostkę
  • Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Oddzielamy z selera każdą łodygę, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone serca
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy resztę warzyw i pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy zimnej wody, tak, żeby zakryło cały wsad w garnku
  • Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu aż serca będą miękkie
  • Jak nam woda wyparuje, to uzupełniamy braki zimną wodą

Rady dietetyka

Dopasuj składniki w tym przepisie do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.

Uwagi

Składniki w tej potrawie kroimy w dowolny sposób.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozcyje przyrządzenia różnego rodzaju serc.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 serca wieprzowe (ok. 700 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 4 małe pomidory (ok. 500 g)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • 4 łodygi selera naciowego (180 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa z topinamburem

Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >