Gulasz z serc wieprzowych
Gulasz z serc wieprzowych
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Serca kroimy w kostkę
- Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Oddzielamy z selera każdą łodygę, myjemy i kroimy w półksiężyce
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone serca
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy resztę warzyw i pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- Zasmażamy 2 minuty
- Dolewamy zimnej wody, tak, żeby zakryło cały wsad w garnku
- Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu aż serca będą miękkie
- Jak nam woda wyparuje, to uzupełniamy braki zimną wodą
Rady dietetyka
Dopasuj składniki w tym przepisie do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.
Uwagi
Składniki w tej potrawie kroimy w dowolny sposób.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozcyje przyrządzenia różnego rodzaju serc.
Autor
Lista składników
- 2 serca wieprzowe (ok. 700 g)
- 2 cebule (200 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 4 małe pomidory (ok. 500 g)
- 3 marchewki (180 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- 4 łodygi selera naciowego (180 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- 3 liście laurowe (3 g)
- 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…
WIĘCEJ >Jarmuż z komosą ryżową
Komosę płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut W międzyczasie jarmuż oczyszczamy i rwiemy liście na niewielkie kawałki Cebulę kroimy w kostkę, a marchew…
WIĘCEJ >Sałatka z suszonymi pomidorami
Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa na wywarze kostnym
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >