fbpx
Szukaj
open close

Witamina A – poznaj jej 4 główne właściwości

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
witamina A

Jest powszechnie znana zwłaszcza ze swojego korzystnego działania na wzrok. Dowiedz się, jak jeszcze witamina A wpływa na zdrowie.

Witamina A, znana również jako retinol, to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni ona ważną rolę w organizmie człowieka.

Ma wiele funkcji i właściwości, w tym takie jak:

  • Zachowanie zdrowego wzroku – jest niezbędna do utrzymania zdrowia oczu. Pomaga w tworzeniu rodopsyny, substancji potrzebnej do widzenia w warunkach słabego oświetlenia. Niedobór witaminy A może prowadzić do problemów ze wzrokiem, włączając w to nocną i kurzą ślepotę.
  • Wzmacnianie układu odpornościowego – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga organizmowi zwalczać infekcje.
  • Wzmacnianie skóry i błon śluzowych – jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i regeneracji komórek skóry oraz błon śluzowych. Pomaga w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji i może pomóc w leczeniu niektórych problemów skórnych, takich jak trądzik.
  • Rozwój i wzrost – odgrywa ważną rolę w procesach wzrostu i rozwoju organizmu, zwłaszcza u dzieci.

Źródła witaminy A

Witamina A występuje w dwóch głównych formach. Może być pochodzenia:

  • zwierzęcego (retinol) – jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątróbka, mleko, jaja, ryby i produkty mleczne;
  • roślinnego (karotenoidy) – występuje w postaci karotenoidów, takich jak beta-karoten, w warzywach i owocach o intensywnym kolorze pomarańczowym, czerwonym i zielonym, np. takich jak marchew, dynia, słodki ziemniak, szpinak i papryka.

Niedobór i nadmiar witaminy A

Niedobór witaminy A może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych (zaburzenia wzroku, osłabienie odporności, suchość skóry i błon śluzowych), a nawet powodować trudności w utrzymaniu ciąży. Z kolei nadmiar tej witaminy może być szkodliwy i przyczyniać się do wystąpienia licznych objawów, takich jak bóle głowy, nudności, wymioty, zmęczenie, a w dłuższej perspektywie może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych.

Warto dbać o zrównoważoną dietę bogatą w produkty zawierające witaminę A, aby uniknąć zarówno niedoboru, jak i nadmiaru tej witaminy. Jeśli potrzebujesz pomocy w tym zakresie, pomoże ci dietetyk kliniczny poradni Ajwendieta.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Jest powszechnie znana zwłaszcza ze swojego korzystnego działania na wzrok. Dowiedz się, jak jeszcze witamina A wpływa na zdrowie.

Witamina A, znana również jako retinol, to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni ona ważną rolę w organizmie człowieka.

Ma wiele funkcji i właściwości, w tym takie jak:

  • Zachowanie zdrowego wzroku – jest niezbędna do utrzymania zdrowia oczu. Pomaga w tworzeniu rodopsyny, substancji potrzebnej do widzenia w warunkach słabego oświetlenia. Niedobór witaminy A może prowadzić do problemów ze wzrokiem, włączając w to nocną i kurzą ślepotę.
  • Wzmacnianie układu odpornościowego – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga organizmowi zwalczać infekcje.
  • Wzmacnianie skóry i błon śluzowych – jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i regeneracji komórek skóry oraz błon śluzowych. Pomaga w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji i może pomóc w leczeniu niektórych problemów skórnych, takich jak trądzik.
  • Rozwój i wzrost – odgrywa ważną rolę w procesach wzrostu i rozwoju organizmu, zwłaszcza u dzieci.

Źródła witaminy A

Witamina A występuje w dwóch głównych formach. Może być pochodzenia:

  • zwierzęcego (retinol) – jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątróbka, mleko, jaja, ryby i produkty mleczne;
  • roślinnego (karotenoidy) – występuje w postaci karotenoidów, takich jak beta-karoten, w warzywach i owocach o intensywnym kolorze pomarańczowym, czerwonym i zielonym, np. takich jak marchew, dynia, słodki ziemniak, szpinak i papryka.

Niedobór i nadmiar witaminy A

Niedobór witaminy A może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych (zaburzenia wzroku, osłabienie odporności, suchość skóry i błon śluzowych), a nawet powodować trudności w utrzymaniu ciąży. Z kolei nadmiar tej witaminy może być szkodliwy i przyczyniać się do wystąpienia licznych objawów, takich jak bóle głowy, nudności, wymioty, zmęczenie, a w dłuższej perspektywie może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych.

Warto dbać o zrównoważoną dietę bogatą w produkty zawierające witaminę A, aby uniknąć zarówno niedoboru, jak i nadmiaru tej witaminy. Jeśli potrzebujesz pomocy w tym zakresie, pomoże ci dietetyk kliniczny poradni Ajwendieta.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
5 stycznia 2024

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czy senes to naturalne wsparcie w trudnościach trawiennych?

Senna to roślina, która od wieków znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej. Wykorzystywana głównie jako środek przeczyszczający, pochodzi z tropikalnych regionów świata, w tym z Afryki i Indii. Jej właściwości są szeroko znane i doceniane,…

WIĘCEJ >
orzechy włoskie

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać. Orzechy włoskie są źródłem: Według tabel wartości odżywczych orzechy włoskie wykazują najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych, tj. 1:4, co świadczy o przewadze…

WIĘCEJ >

Endometrioza – przyczyny, objawy, dieta

Endometrioza to przewlekła choroba zapalna, wieloczynnikowa. Polega ona na obecności tkanki endometrium (błony śluzowej macicy) w różnych miejscach poza jamą macicy. Najczęściej spotyka się ją w jajnikach i jajowodach, ale też w innych miejscach, jak…

WIĘCEJ >
Dieta antypasożytnicza, pasożyty

Dieta antypasożytnicza – 20 ważnych składników

Temat pasożytów wzbudza żywe zainteresowanie. Sprawdź, na czym polega dieta antypasożytnicza i jakie produkty warto wprowadzić do swojego jadłospisu, by się przed nimi uchronić. Dieta antypasożytnicza to rodzaj diety, którą stosuje się w celu zwalczania…

WIĘCEJ >