Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
- Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów.
- Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając na patelni tłuszcz i soki.
- Do powstałego sosu wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i marchew pokrojoną w kostkę. Dusimy aż cebula się zeszkli.
- Następnie z powrotem wrzucamy serce i pokrojony w kostkę patison.
- Zalewamy wszystko bulionem. Dusimy na małym ogniu ok. 2 godziny lub aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.
Rady dietetyka
Przed wyborem każdego przepisu przeanalizuj go dokładnie pod kątem aktualnie stosowanej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne gulasze ze zwierzęcych serc.
Autor
Lista składników
- 1 serce wołowe (2 kg)
- 1 dynia patison (1,5 kg)
- 2 marchewki (120 g)
- 1 szklanka bulionu domowego (250 ml)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
- 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
- Sól kłodawska (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką
Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >Zapiekanka wołowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….
WIĘCEJ >