fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z serca wołowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75a52ad7-3daf-4dc6-a592-d09354840233-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z serca wołowego

Przygotowanie

  • Serce kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min
  • Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce
  • Włączamy gaz pod garnkiem i zaczynamy gotować 
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę 
  • Marchew, selera i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Pora kroimy na pół wzdłuż i pod bieżącą woda płuczemy żeby pozbyć się drobin piasku
  • Następnie kroimy pora w paseczki/półksiężyce 
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski lub kostkę
  • Bierzemy dużą patelnię, dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
  • Na rozgrzany tłuszcz ostrożnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek
  • Smażymy 4 – 5 min
  • Przerzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem do garnka
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy marchew z pietruszką i selerem
  • Warzyw dajemy tyle żeby dało się mieszać :p 
  • Jak przesmażycie jedną część i wrzucicie do garnka, smażycie pozostałą
  • Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora i paprykę
  • Smażymy 4-5 min i wrzucamy do garnka
  • Pieczarki pokroić w półplasterki
  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przesmażyć 4-5 min grzyby, po czym dorzucić do garnka
  • Na tą samą patelnię wyłożyć przecier / koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażać go 3-4 min
  • Po czym dodać do garnka
  • Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie 
  • Dodajemy sól i pieprz oraz paprykę wędzoną
  • Jeśli potrzeba, dolać wody do gulaszu, poziom płynu ma być centymetr wyżej niż gulasz
  • Przykryć pokrywką
  • Na małym ogniu gotować 60 min
  • Spróbować czy jest wystarczająco słone/pieprzne, doprawić
  • Ugryźć kawałek mięsa, jak jeszcze jest lekko twarde to gotujemy jeszcze z 30 min  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszów z serc.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina serce (1000 g)
  • Woda (500 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Pieczarka (świeża) (60 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Seler korzeń (30 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Papryka wędzona mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata z batatami i kiełbasą

Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą) Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >