fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z serca wołowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75a52ad7-3daf-4dc6-a592-d09354840233-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z serca wołowego

Przygotowanie

  • Serce kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min
  • Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce
  • Włączamy gaz pod garnkiem i zaczynamy gotować 
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę 
  • Marchew, selera i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Pora kroimy na pół wzdłuż i pod bieżącą woda płuczemy żeby pozbyć się drobin piasku
  • Następnie kroimy pora w paseczki/półksiężyce 
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski lub kostkę
  • Bierzemy dużą patelnię, dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
  • Na rozgrzany tłuszcz ostrożnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek
  • Smażymy 4 – 5 min
  • Przerzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem do garnka
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy marchew z pietruszką i selerem
  • Warzyw dajemy tyle żeby dało się mieszać :p 
  • Jak przesmażycie jedną część i wrzucicie do garnka, smażycie pozostałą
  • Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora i paprykę
  • Smażymy 4-5 min i wrzucamy do garnka
  • Pieczarki pokroić w półplasterki
  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przesmażyć 4-5 min grzyby, po czym dorzucić do garnka
  • Na tą samą patelnię wyłożyć przecier / koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażać go 3-4 min
  • Po czym dodać do garnka
  • Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie 
  • Dodajemy sól i pieprz oraz paprykę wędzoną
  • Jeśli potrzeba, dolać wody do gulaszu, poziom płynu ma być centymetr wyżej niż gulasz
  • Przykryć pokrywką
  • Na małym ogniu gotować 60 min
  • Spróbować czy jest wystarczająco słone/pieprzne, doprawić
  • Ugryźć kawałek mięsa, jak jeszcze jest lekko twarde to gotujemy jeszcze z 30 min  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu pasuje do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdziesz podobne propozycje gulaszu z serc. Możesz spróbować zamienić serce wołowe, np. na wieprzowe.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ serca wołowego (1 kg)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ plastra selera korzeniowego (30 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 3 pieczarki (60 g)
  • 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym

Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >