fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz z serca wołowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75a52ad7-3daf-4dc6-a592-d09354840233-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz z serca wołowego

Przygotowanie

  • Serce kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min
  • Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce
  • Włączamy gaz pod garnkiem i zaczynamy gotować 
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę 
  • Marchew, selera i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Pora kroimy na pół wzdłuż i pod bieżącą woda płuczemy żeby pozbyć się drobin piasku
  • Następnie kroimy pora w paseczki/półksiężyce 
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski lub kostkę
  • Bierzemy dużą patelnię, dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
  • Na rozgrzany tłuszcz ostrożnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek
  • Smażymy 4 – 5 min
  • Przerzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem do garnka
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy marchew z pietruszką i selerem
  • Warzyw dajemy tyle żeby dało się mieszać :p 
  • Jak przesmażycie jedną część i wrzucicie do garnka, smażycie pozostałą
  • Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora i paprykę
  • Smażymy 4-5 min i wrzucamy do garnka
  • Pieczarki pokroić w półplasterki
  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przesmażyć 4-5 min grzyby, po czym dorzucić do garnka
  • Na tą samą patelnię wyłożyć przecier / koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażać go 3-4 min
  • Po czym dodać do garnka
  • Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie 
  • Dodajemy sól i pieprz oraz paprykę wędzoną
  • Jeśli potrzeba, dolać wody do gulaszu, poziom płynu ma być centymetr wyżej niż gulasz
  • Przykryć pokrywką
  • Na małym ogniu gotować 60 min
  • Spróbować czy jest wystarczająco słone/pieprzne, doprawić
  • Ugryźć kawałek mięsa, jak jeszcze jest lekko twarde to gotujemy jeszcze z 30 min  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszów z serc.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina serce (1000 g)
  • Woda (500 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Pieczarka (świeża) (60 g)
  • Cebula (50 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Seler korzeń (30 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…

WIĘCEJ >