fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z serca wołowego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75a52ad7-3daf-4dc6-a592-d09354840233-1

Gulasz z serca wołowego

Przygotowanie

  • Serce kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min
  • Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce
  • Włączamy gaz pod garnkiem i zaczynamy gotować 
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę 
  • Marchew, selera i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Pora kroimy na pół wzdłuż i pod bieżącą woda płuczemy żeby pozbyć się drobin piasku
  • Następnie kroimy pora w paseczki/półksiężyce 
  • Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski lub kostkę
  • Bierzemy dużą patelnię, dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
  • Na rozgrzany tłuszcz ostrożnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek
  • Smażymy 4 – 5 min
  • Przerzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem do garnka
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy marchew z pietruszką i selerem
  • Warzyw dajemy tyle żeby dało się mieszać :p 
  • Jak przesmażycie jedną część i wrzucicie do garnka, smażycie pozostałą
  • Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora i paprykę
  • Smażymy 4-5 min i wrzucamy do garnka
  • Pieczarki pokroić w półplasterki
  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przesmażyć 4-5 min grzyby, po czym dorzucić do garnka
  • Na tą samą patelnię wyłożyć przecier / koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażać go 3-4 min
  • Po czym dodać do garnka
  • Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie 
  • Dodajemy sól i pieprz oraz paprykę wędzoną
  • Jeśli potrzeba, dolać wody do gulaszu, poziom płynu ma być centymetr wyżej niż gulasz
  • Przykryć pokrywką
  • Na małym ogniu gotować 60 min
  • Spróbować czy jest wystarczająco słone/pieprzne, doprawić
  • Ugryźć kawałek mięsa, jak jeszcze jest lekko twarde to gotujemy jeszcze z 30 min  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu pasuje do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdziesz podobne propozycje gulaszu z serc. Możesz spróbować zamienić serce wołowe, np. na wieprzowe.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ serca wołowego (1 kg)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ plastra selera korzeniowego (30 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 3 pieczarki (60 g)
  • 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >