fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ba63c97-3e19-4408-b6a5-987eb98f3ecb-1

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Przygotowanie

Gulasz:        

  • Mięso pokroić w kostkę około 2 cm
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm
  • Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki
  • Bierzemy garnek, najlepiej taki 3-litrowy
  • Roztapiamy w nim dwie łyżki tłuszczu
  • Dodajemy pokrojone mięso i zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy 3 minuty
  • Dorzucamy marchew, pietruszkę, marchewkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 5 minut
  • Zalewamy zimną wodą z kranu, tak, żeby poziom płynu by o 3 cm wyższy
  • Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe
  • Gotujemy 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając
  • Próbujemy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 15 minut gotujemy

Placki:

  • Ziemniaki obrać i opłukać
  • Zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić
  • Dodać mąkę kokosową
  • Wymieszać
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Nakładać łyżką ciasto, żeby powstawały małe placki
  • Smażyć z obu stron po 3 minuty na średnim ogniu
  • Układamy placki na talerzu, z boku nakładamy gulasz

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajduje się pomysł na przyrządzenie podobnego gulaszu z boczniakami. Do wykonania potrawy można użyć gulaszu dowolnego rodzaju mięsa.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz

  • 500 g łopatki
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 6 ząbków świeżego czosnku (30 g)
  • 1 przecier / koncentrat pomidorowy (200 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)

Placki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko kurze roz. M (51 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >