fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ba63c97-3e19-4408-b6a5-987eb98f3ecb-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Przygotowanie

Gulasz:        

  • Mięso pokroić w kostkę około 2 cm
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm
  • Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki
  • Bierzemy garnek, najlepiej taki 3-litrowy
  • Roztapiamy w nim dwie łyżki tłuszczu
  • Dodajemy pokrojone mięso i zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy 3 minuty
  • Dorzucamy marchew, pietruszkę, marchewkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 5 minut
  • Zalewamy zimną wodą z kranu, tak, żeby poziom płynu by o 3 cm wyższy
  • Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe
  • Gotujemy 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając
  • Próbujemy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 15 minut gotujemy

Placki:

  • Ziemniaki obrać i opłukać
  • Zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić
  • Dodać mąkę kokosową
  • Wymieszać
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Nakładać łyżką ciasto, żeby powstawały małe placki
  • Smażyć z obu stron po 3 minuty na średnim ogniu
  • Układamy placki na talerzu, z boku nakładamy gulasz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz wieprzowy

  • Wieprzowina łopatka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (świeża) (200 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Czosnek (świeży) (30 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (5 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >

Potrawka z indykiem i jarmużem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >