Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Przygotowanie
Gulasz:
- Mięso pokroić w kostkę około 2 cm
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm
- Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki
- Bierzemy garnek, najlepiej taki 3-litrowy
- Roztapiamy w nim dwie łyżki tłuszczu
- Dodajemy pokrojone mięso i zasmażamy 5 minut
- Dodajemy cebulę i czosnek
- Mieszamy, zasmażamy 3 minuty
- Dorzucamy marchew, pietruszkę, marchewkę
- Dodajemy koncentrat pomidorowy
- Mieszamy, zasmażamy 5 minut
- Zalewamy zimną wodą z kranu, tak, żeby poziom płynu by o 3 cm wyższy
- Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe
- Gotujemy 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając
- Próbujemy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 15 minut gotujemy
Placki:
- Ziemniaki obrać i opłukać
- Zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Dodać jajko
- Lekko posolić
- Dodać mąkę kokosową
- Wymieszać
- Rozgrzać tłuszcz na patelni
- Nakładać łyżką ciasto, żeby powstawały małe placki
- Smażyć z obu stron po 3 minuty na średnim ogniu
- Układamy placki na talerzu, z boku nakładamy gulasz
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
Gulasz wieprzowy
- Wieprzowina łopatka (500 g)
- Woda (500 ml)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (świeża) (200 g)
- Przecier pomidorowy (200 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Czosnek (świeży) (30 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Ziele angielskie – ziarno (5 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Placki ziemniaczane
- Ziemniak (500 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku
Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…
WIĘCEJ >Potrawka z indykiem i jarmużem
Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >