fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ba63c97-3e19-4408-b6a5-987eb98f3ecb-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Przygotowanie

Gulasz:        

  • Mięso pokroić w kostkę około 2 cm
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm
  • Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki
  • Bierzemy garnek, najlepiej taki 3-litrowy
  • Roztapiamy w nim dwie łyżki tłuszczu
  • Dodajemy pokrojone mięso i zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy 3 minuty
  • Dorzucamy marchew, pietruszkę, marchewkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 5 minut
  • Zalewamy zimną wodą z kranu, tak, żeby poziom płynu by o 3 cm wyższy
  • Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe
  • Gotujemy 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając
  • Próbujemy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 15 minut gotujemy

Placki:

  • Ziemniaki obrać i opłukać
  • Zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić
  • Dodać mąkę kokosową
  • Wymieszać
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Nakładać łyżką ciasto, żeby powstawały małe placki
  • Smażyć z obu stron po 3 minuty na średnim ogniu
  • Układamy placki na talerzu, z boku nakładamy gulasz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz wieprzowy

  • Wieprzowina łopatka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (200 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (5 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Pasta z makreli z chlebem gryczanym

Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…

WIĘCEJ >