fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ba63c97-3e19-4408-b6a5-987eb98f3ecb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Przygotowanie

Gulasz:        

  • Mięso pokroić w kostkę około 2 cm
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm
  • Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki
  • Bierzemy garnek, najlepiej taki 3-litrowy
  • Roztapiamy w nim dwie łyżki tłuszczu
  • Dodajemy pokrojone mięso i zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy 3 minuty
  • Dorzucamy marchew, pietruszkę, marchewkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 5 minut
  • Zalewamy zimną wodą z kranu, tak, żeby poziom płynu by o 3 cm wyższy
  • Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe
  • Gotujemy 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając
  • Próbujemy czy mięso jest miękkie, jeśli nie, to jeszcze z 15 minut gotujemy

Placki:

  • Ziemniaki obrać i opłukać
  • Zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Dodać jajko
  • Lekko posolić
  • Dodać mąkę kokosową
  • Wymieszać
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Nakładać łyżką ciasto, żeby powstawały małe placki
  • Smażyć z obu stron po 3 minuty na średnim ogniu
  • Układamy placki na talerzu, z boku nakładamy gulasz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz wieprzowy

  • Wieprzowina łopatka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (świeża) (200 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Czosnek (świeży) (30 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (5 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Kiełbasa parzona

½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >