fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90abda3f-3f28-42b6-85b3-d8f5c5f9a738-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata z boczniakami

Przygotowanie

  • Por przekroić wzdłuż na pół
  • Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było
  • Pokroić w paseczki
  • Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie
  • Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki
  • Na dużej patelni rozgrzać masło
  • Wrzucamy pokrojone grzyby
  • Smażymy 2 minuty
  • Mieszamy
  • Smażymy 2 minuty
  • Dorzucamy pora
  • Mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy gaz na mały płomień  
  • Dusimy 5 minut
  • Na talerze kładziemy sałaty
  • Na sałatę pokrojone pomidorki koktajlowe i oliwki
  • Przekładamy boczniaki z porem na wierzch sałaty 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy wyeliminować pomidorki koktajlowe oraz pieprz czarny. Sprawdź, czy pozostałe składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie i nietolerancjom.

Uwagi

Zamiast sosu można użyć surowych żółtek lub jeśli ktoś nie lubi – sosu vinaigrette – podpięty przepis w powiązanych. Tam znajdują się również nasze pomysły na przygotowanie podobnych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 dużych boczniaków (ok. 250 g)
  • ⅓ białej części pora (ok. 50 g)
  • 6 ząbków świeżego czosnku (30 g)
  • 4 liście sałaty karbowanej (40 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 8 czarnych oliwek (24 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kisiel z siemienia lnianego

Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >