fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90abda3f-3f28-42b6-85b3-d8f5c5f9a738-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata z boczniakami

Przygotowanie

  • Por przekroić wzdłuż na pół
  • Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było
  • Pokroić w paseczki
  • Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie
  • Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki
  • Na dużej patelni rozgrzać masło
  • Wrzucamy pokrojone grzyby
  • Smażymy 2 minuty
  • Mieszamy
  • Smażymy 2 minuty
  • Dorzucamy pora
  • Mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy gaz na mały płomień  
  • Dusimy 5 minut
  • Na talerze kładziemy sałaty
  • Na sałatę pokrojone pomidorki koktajlowe i oliwki
  • Przekładamy boczniaki z porem na wierzch sałaty 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy wyeliminować pomidorki koktajlowe oraz pieprz czarny. Sprawdź, czy pozostałe składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie i nietolerancjom.

Uwagi

Zamiast sosu można użyć surowych żółtek lub jeśli ktoś nie lubi – sosu vinaigrette – podpięty przepis w powiązanych. Tam znajdują się również nasze pomysły na przygotowanie podobnych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 dużych boczniaków (ok. 250 g)
  • ⅓ białej części pora (ok. 50 g)
  • 6 ząbków świeżego czosnku (30 g)
  • 4 liście sałaty karbowanej (40 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 8 czarnych oliwek (24 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kurczaka i jabłek

Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę Selera i awokado kroimy w kostkę Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w…

WIĘCEJ >

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy. Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę…

WIĘCEJ >