fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z boczniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c90abda3f-3f28-42b6-85b3-d8f5c5f9a738-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałata z boczniakami

Przygotowanie

  • Por przekroić wzdłuż na pół
  • Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było
  • Pokroić w paseczki
  • Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie
  • Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki
  • Na dużej patelni rozgrzać masło
  • Wrzucamy pokrojone grzyby
  • Smażymy 2 minuty
  • Mieszamy
  • Smażymy 2 minuty
  • Dorzucamy pora
  • Mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy gaz na mały płomień  
  • Dusimy 5 minut
  • Na talerze kładziemy sałaty
  • Na sałatę pokrojone pomidorki koktajlowe i oliwki
  • Przekładamy boczniaki z porem na wierzch sałaty 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), należy wyeliminować pomidorki koktajlowe oraz pieprz czarny. Sprawdź, czy pozostałe składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Boczniak (świeży) (300 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Rzodkiewka (60 g)
  • Por (50 g)
  • Sałata karbowana (40 g)
  • Czosnek (świeży) (30 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Oliwki czarne (24 g)
  • Rukola (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól  Wsypujemy tyle mąki, tak…

WIĘCEJ >