Sałata z boczniakami
Sałata z boczniakami
Przygotowanie
- Por przekroić wzdłuż na pół
- Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było
- Pokroić w paseczki
- Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie
- Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki
- Na dużej patelni rozgrzać masło
- Wrzucamy pokrojone grzyby
- Smażymy 2 minuty
- Mieszamy
- Smażymy 2 minuty
- Dorzucamy pora
- Mieszamy
- Przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy gaz na mały płomień
- Dusimy 5 minut
- Na talerze kładziemy sałaty
- Na sałatę pokrojone pomidorki koktajlowe i oliwki
- Przekładamy boczniaki z porem na wierzch sałaty
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy wyeliminować pomidorki koktajlowe oraz pieprz czarny. Sprawdź, czy pozostałe składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie i nietolerancjom.
Uwagi
Zamiast sosu można użyć surowych żółtek lub jeśli ktoś nie lubi – sosu vinaigrette – podpięty przepis w powiązanych. Tam znajdują się również nasze pomysły na przygotowanie podobnych sałatek.
Autor
Lista składników
- 5 dużych boczniaków (ok. 250 g)
- ⅓ białej części pora (ok. 50 g)
- 6 ząbków świeżego czosnku (30 g)
- 4 liście sałaty karbowanej (40 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 4 rzodkiewki (60 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 8 czarnych oliwek (24 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kisiel z siemienia lnianego
Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…
WIĘCEJ >Pulpeciki w rosole
Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.
WIĘCEJ >Grillowana polędwiczka
Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >