Sałata z boczniakami
Sałata z boczniakami
Przygotowanie
- Por przekroić wzdłuż na pół
- Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było
- Pokroić w paseczki
- Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie
- Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki
- Na dużej patelni rozgrzać masło
- Wrzucamy pokrojone grzyby
- Smażymy 2 minuty
- Mieszamy
- Smażymy 2 minuty
- Dorzucamy pora
- Mieszamy
- Przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy gaz na mały płomień
- Dusimy 5 minut
- Na talerze kładziemy sałaty
- Na sałatę pokrojone pomidorki koktajlowe i oliwki
- Przekładamy boczniaki z porem na wierzch sałaty
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), należy wyeliminować pomidorki koktajlowe oraz pieprz czarny. Sprawdź, czy pozostałe składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Boczniak (świeży) (300 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Por (50 g)
- Sałata karbowana (40 g)
- Czosnek (świeży) (30 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Oliwki czarne (24 g)
- Rukola (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto kokosowe z kremem z batatów
W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…
WIĘCEJ >Czipsy z topinambura
Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…
WIĘCEJ >Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Ciasteczka z tapioki
Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól Wsypujemy tyle mąki, tak…
WIĘCEJ >