Sojowe kotlety mielone
Sojowe kotlety mielone
Przygotowanie
- Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części.
- Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu.
- Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów jest nie mielenie, lecz mocne rozdrobnienie nożem albo użycie blendera: kotlety kroimy na małe kawałki i razem z wilgotnym pieczywem miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender (nie chcemy otrzymać gładkiej masy).
- Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety.
- Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 12 kotletów sojowych (360 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1/2 czerstwej bułki/kromka chleba (40 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 1-2 łyżeczki mąki żytniej (12 g)
- 1 szczypta majeranku (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1-2 łyżki bułki tartej (16 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frittata warzywna
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką
Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…
WIĘCEJ >Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem
Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem
WIĘCEJ >