fbpx
logo
Szukaj
open close

Sojowe kotlety mielone

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06174708-ae97-4b6d-91b2-766ba53f7782-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sojowe kotlety mielone

Przygotowanie

  • Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części.
  • Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu.
  • Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów jest nie mielenie, lecz mocne rozdrobnienie nożem albo użycie blendera: kotlety kroimy na małe kawałki i razem z wilgotnym pieczywem miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender (nie chcemy otrzymać gładkiej masy).
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety.
  • Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kotlety sojowe (360 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka pszenna (40 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Mąka żytnia (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i pestkami dyni

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >