Sojowe kotlety mielone
Sojowe kotlety mielone
Przygotowanie
- Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części.
- Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu.
- Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów jest nie mielenie, lecz mocne rozdrobnienie nożem albo użycie blendera: kotlety kroimy na małe kawałki i razem z wilgotnym pieczywem miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender (nie chcemy otrzymać gładkiej masy).
- Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety.
- Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 12 kotletów sojowych (360 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1/2 czerstwej bułki/kromka chleba (40 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 1-2 łyżeczki mąki żytniej (12 g)
- 1 szczypta majeranku (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1-2 łyżki bułki tartej (16 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza gryczana z kurkami
Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…
WIĘCEJ >Ryż w soczystym sosie
Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…
WIĘCEJ >Krem z grochu żółtego
Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…
WIĘCEJ >Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…
WIĘCEJ >