fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sojowe kotlety mielone

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06174708-ae97-4b6d-91b2-766ba53f7782-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sojowe kotlety mielone

Przygotowanie

  • Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części.
  • Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu.
  • Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów jest nie mielenie, lecz mocne rozdrobnienie nożem albo użycie blendera: kotlety kroimy na małe kawałki i razem z wilgotnym pieczywem miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender (nie chcemy otrzymać gładkiej masy).
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety.
  • Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kotlety sojowe (360 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Bułka pszenna (40 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Mąka żytnia (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…

WIĘCEJ >