fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sojowe kotlety mielone

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06174708-ae97-4b6d-91b2-766ba53f7782-1

Sojowe kotlety mielone

Przygotowanie

  • Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części.
  • Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu.
  • Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów jest nie mielenie, lecz mocne rozdrobnienie nożem albo użycie blendera: kotlety kroimy na małe kawałki i razem z wilgotnym pieczywem miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender (nie chcemy otrzymać gładkiej masy).
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety.
  • Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 12 kotletów sojowych (360 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1/2 czerstwej bułki/kromka chleba (40 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1-2 łyżeczki mąki żytniej (12 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1-2 łyżki bułki tartej (16 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >