fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotleciki z kurczaka i kukurydzy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb5adca9-c440-48de-8cc2-bbd31640a640
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotleciki z kurczaka i kukurydzy

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu (oliwy)
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz (masło) i ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
  • Mięso drobno kroimy i wrzucamy do miski z jajem
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę i roztopiony tłuszcz (masło), dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (pieprz i chili) i ucieramy do momentu, aż powstanie gęsta masa
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu (oliwy)
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy kotleciki po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotleciki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Kotleciki możesz podawać z dodatkiem śmietany.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (425 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiące krążki cebulowe

Do miski wlewamy maślankę Cebulę obieramy i kroimy na talarki o grubości ok. 5 mm, po czym moczymy w maślance i rozdzielamy cebulę na pojedyncze krążki Krążki odstawiamy na ok. 30 minut Piekarnik rozgrzewamy do…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek z jajem przepiórczym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Z chleba wycinamy kółka Z sera wycinamy kółka i trójkąty Szczypiorek kroimy w krótkie paski Oliwkę kroimy w plastry Z papryki wycinamy trójkącik…

WIĘCEJ >

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >