fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotleciki z kurczaka i kukurydzy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb5adca9-c440-48de-8cc2-bbd31640a640
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotleciki z kurczaka i kukurydzy

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu (oliwy)
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz (masło) i ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
  • Mięso drobno kroimy i wrzucamy do miski z jajem
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę i roztopiony tłuszcz (masło), dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (pieprz i chili) i ucieramy do momentu, aż powstanie gęsta masa
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu (oliwy)
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy kotleciki po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotleciki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Kotleciki możesz podawać z dodatkiem śmietany.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (425 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiące kotleciki krabowe

Mięso z kraba rozdrabniamy (drobno siekamy) i przenosimy do miski Jaja wybijamy na talerz, delikatnie roztrzepujemy i przelewamy do miski (…)

WIĘCEJ >

Drobiowe kotleciki z buraczkami

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki warzywne z orzechami

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Następnie gotujemy ciecierzycę we wrzącej wodzie przez (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na (…)

WIĘCEJ >