Kotleciki z kurczaka i kukurydzy
Kotleciki z kurczaka i kukurydzy
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu (oliwy)
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
- W rondlu rozpuszczamy tłuszcz (masło) i ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
- Mięso drobno kroimy i wrzucamy do miski z jajem
- Dodajemy odsączoną kukurydzę i roztopiony tłuszcz (masło), dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (pieprz i chili) i ucieramy do momentu, aż powstanie gęsta masa
- Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu (oliwy)
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy kotleciki po ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Usmażone kotleciki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.
Kotleciki możesz podawać z dodatkiem śmietany.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (425 g)
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiące krążki cebulowe
Do miski wlewamy maślankę Cebulę obieramy i kroimy na talarki o grubości ok. 5 mm, po czym moczymy w maślance i rozdzielamy cebulę na pojedyncze krążki Krążki odstawiamy na ok. 30 minut Piekarnik rozgrzewamy do…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – kotek z jajem przepiórczym
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Z chleba wycinamy kółka Z sera wycinamy kółka i trójkąty Szczypiorek kroimy w krótkie paski Oliwkę kroimy w plastry Z papryki wycinamy trójkącik…
WIĘCEJ >Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowo – buraczkowa
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…
WIĘCEJ >