fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotleciki z kurczaka i kukurydzy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb5adca9-c440-48de-8cc2-bbd31640a640
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotleciki z kurczaka i kukurydzy

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu (oliwy)
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz (masło) i ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
  • Mięso drobno kroimy i wrzucamy do miski z jajem
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę i roztopiony tłuszcz (masło), dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (pieprz i chili) i ucieramy do momentu, aż powstanie gęsta masa
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu (oliwy)
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy kotleciki po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotleciki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Kotleciki możesz podawać z dodatkiem śmietany.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (425 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut W tym czasie siekamy zieleninę Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >

Owsianka z kurczakiem z mango

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >