fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czekoladowy krem daktylowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc50bcb40-affc-4bfa-a794-398ff3edabd7-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Czekoladowy krem daktylowy

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem

Rady dietetyka

Jeśli jesteś obecnie na protokole autoimmunologicznym (AIP) używamy 2-3 łyżek karobu, a pomijamy kakao. Więcej na ten temat możesz przeczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Krem przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko). Przepis na chleb gryczany znajduje się powyżej.

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 30 daktyli – 150 g (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez całą noc)
  • 2 płaskie łyżki kakao (20 g)
  • 1 łyżka karobu (12 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego- 115 ml (możemy użyć dowolnego ulubionego mleka roślinnego)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie: ekstrakt z wanilii i miód do dosłodzenia (jeśli nie jest wystarczająco słodko)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette AIP

Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować 

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Smalec i grzanki ze smalcu

Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku Wkładamy do garnka Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień Co jakiś czas mieszamy Gotujemy 2 godziny Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego…

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >