fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Podstawowy krem daktylowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab1838d8-f183-4a0a-a063-7f14d1a4ea62-1

Podstawowy krem daktylowy

Przygotowanie

  • Daktyle miksujemy na krem
  • Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

Rady dietetyka

Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko).

Uwagi

Krem przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Podstawowy przepis jest bazą i może być wzbogacony o kakao, karob, cynamon, szczyptę chili, soli himalajskiej lub inne składniki, które dodadzą mu charakteru; kakao i chili są eliminowane na protokole autoimmunologicznym (AIP)

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 2
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 20 daktyli – 100 g (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez całą noc)
  • Woda (może być ta pozostała z moczenia daktyli lub mleko roślinne)

Potrzebny sprzęt

Blender
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z bakłażanem

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie…

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Miętowy chłodnik z ogórka zielonego

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy

WIĘCEJ >