Podstawowy krem daktylowy
Podstawowy krem daktylowy
Przygotowanie
- Daktyle miksujemy na krem
- Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Rady dietetyka
Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko).
Uwagi
Krem przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Podstawowy przepis jest bazą i może być wzbogacony o kakao, karob, cynamon, szczyptę chili, soli himalajskiej lub inne składniki, które dodadzą mu charakteru; kakao i chili są eliminowane na protokole autoimmunologicznym (AIP)
Autor
Lista składników
- 20 daktyli – 100 g (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez całą noc)
- Woda (może być ta pozostała z moczenia daktyli lub mleko roślinne)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Lody czekoladowe
Żółtka ubijamy z ertrolem, następnie (wciąż miksując) powoli dodajemy pozostale składniki. Z zamrażarki wyjmujemy pojemniki maszynki (jak w instrukcji danego sprzętu). Włączamy maszynkę i wlewamy masę do pojemników. Czekamy około 30 minut, aż lody przyjmą odpowiednią konsystencję….
WIĘCEJ >Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…
WIĘCEJ >Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…
WIĘCEJ >Sałatka z oliwkami
Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek
WIĘCEJ >