fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane piersi z indyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca11337ab-4dcd-45a5-a25f-507a90568960
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane piersi z indyka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu.
  • Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na farsz- wbijamy prawie na wylot ostrze na środku boku kawałka mięsa i nie zwiększając otworu poszerzamy wewnątrz kieszonkę na boki, dzięki temu farsz zostanie w mięsie.
  • Oliwki kroimy na połówki i mieszamy ze szpinakiem, a następnie wkładamy do każdej kieszonki w mięsie. Końce kieszonek spinamy 2-3 wykałaczkami, aby farsz nie wyciekł z kotletów.
  • Na patelni na dużym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy i obsmażamy każdy kotlet z dwóch stron (jeżeli są na tyle grube, że można obsmażyć boki- także je obsmażamy).
  • Wyjmujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim kotlety (razem z tłuszczem), przykrywamy i pieczemy 35 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 750 g piersi z indyka
  • 1 łyżka zmielonej kolendry (4 g)
  • 1 łyżka kurkumy (4 g)
  • 50 g oliwek czarnych lub zielonych
  • 50 g szpinaku rozmrożonego lub taka sama ilość otrzymana duszonego, świeżego szpinaku
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (75 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z krewetkami

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Krewetki wkładamy do ciepłej wody…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >