fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane piersi z indyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca11337ab-4dcd-45a5-a25f-507a90568960
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane piersi z indyka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu.
  • Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na farsz- wbijamy prawie na wylot ostrze na środku boku kawałka mięsa i nie zwiększając otworu poszerzamy wewnątrz kieszonkę na boki, dzięki temu farsz zostanie w mięsie.
  • Oliwki kroimy na połówki i mieszamy ze szpinakiem, a następnie wkładamy do każdej kieszonki w mięsie. Końce kieszonek spinamy 2-3 wykałaczkami, aby farsz nie wyciekł z kotletów.
  • Na patelni na dużym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy i obsmażamy każdy kotlet z dwóch stron (jeżeli są na tyle grube, że można obsmażyć boki- także je obsmażamy).
  • Wyjmujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim kotlety (razem z tłuszczem), przykrywamy i pieczemy 35 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 750 g piersi z indyka
  • 1 łyżka zmielonej kolendry (4 g)
  • 1 łyżka kurkumy (4 g)
  • 50 g oliwek czarnych lub zielonych
  • 50 g szpinaku rozmrożonego lub taka sama ilość otrzymana duszonego, świeżego szpinaku
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (75 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z marchewką i imbirem

Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…

WIĘCEJ >

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy

Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund 

WIĘCEJ >

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >