fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Flaki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Flaki wołowe

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę
  • Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy flaki
  • Dodajemy litr zimnej wody
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min na małym ogniu
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.

Porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W przepisach powiązanych znajdziesz przepis na bazę, czyli bulion.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g flaków wołowych (oczyszczonych i pokrojonych)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera (ok. 45 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 owoc gałki muszkatołowej (ok. 5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…

WIĘCEJ >