fbpx
logo
Szukaj
open close

Flaki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Flaki wołowe

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę
  • Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy flaki
  • Dodajemy litr zimnej wody
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min na małym ogniu
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używaj pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej oraz ziela angielskiego.

Uwagi

W przepisach powiązanych znajdziesz przepis na bazę, czyli bulion.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Wołowina flaki (400 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Por (35 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mięso mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi,…

WIĘCEJ >

Klopsiki wołowe bez mąki

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >