fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Flaki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Flaki wołowe

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę
  • Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy flaki
  • Dodajemy litr zimnej wody
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min na małym ogniu
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używaj pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej oraz ziela angielskiego.

Uwagi

W przepisach powiązanych znajdziesz przepis na bazę, czyli bulion.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Wołowina flaki (400 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Por (35 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…

WIĘCEJ >

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >