Flaki wołowe
Flaki wołowe
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę
- Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa, podsmażamy 3-4 min
- Dodajemy flaki
- Dodajemy litr zimnej wody
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 30 min na małym ogniu
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.
Porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W przepisach powiązanych znajdziesz przepis na bazę, czyli bulion.
Autor
Lista składników
- 400 g flaków wołowych (oczyszczonych i pokrojonych)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ¼ selera (ok. 45 g)
- ¼ pora (35 g)
- 1 cebula (100 g)
- 400 ml bulionu mięsnego
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 1 owoc gałki muszkatołowej (ok. 5 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
- 1 liść laurowy (1 g)
- 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…
WIĘCEJ >Śledzie w pomidorach
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…
WIĘCEJ >