Flaki wołowe
Flaki wołowe
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę
- Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa, podsmażamy 3-4 min
- Dodajemy flaki
- Dodajemy litr zimnej wody
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 30 min na małym ogniu
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używaj pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej oraz ziela angielskiego.
Uwagi
W przepisach powiązanych znajdziesz przepis na bazę, czyli bulion.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Wołowina flaki (400 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Por (35 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami
Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mięso mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi,…
WIĘCEJ >Klopsiki wołowe bez mąki
Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado
Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…
WIĘCEJ >