fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Flaki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Flaki wołowe

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę
  • Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy flaki
  • Dodajemy litr zimnej wody
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min na małym ogniu
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.

Porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W przepisach powiązanych znajdziesz przepis na bazę, czyli bulion.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g flaków wołowych (oczyszczonych i pokrojonych)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera (ok. 45 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 owoc gałki muszkatołowej (ok. 5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Zupa z owoców morza

W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy Marchewkę kroimy w paski (możemy…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >