Francuskie tosty z cynamonem
Francuskie tosty z cynamonem
Przygotowanie
- Bułkę (najlepiej z poprzedniego dnia) kroimy w plastry
- Banany obieramy i kroimy w plasterki
- Nektarynki kroimy w plasterki (pestki usuwamy)
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy ekstrakt z wanilii i cynamon, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Pod grzałkę piekarnika wkładamy blachę do pieczenia z powłoką nieprzywierającą, aby się nagrzała
- Plastry bułki moczymy w mieszance jajecznej, a nadmiar płynu strząsamy z powrotem do miski
- Namoczone plastry bułki kładziemy na rozgrzanej blasze i pieczemy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (tosty są upieczone gdy mają złoty kolor i lekko powiększoną objętość)
- Gotowe tosty przenosimy na talerz, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy owocami i polewamy syropem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tostów.
Autor
Lista składników
- Banan (240 g)
- Nektarynka (220 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka pszenna (80 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Syrop klonowy (20 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Wanilia – ekstrakt (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >Ryba w kubraczku
Zieleninę (natkę i miętę) drobno siekamy Cytrynę kroimy w cienkie plastry Rybę przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem) Na czystym blacie rozkładamy plastry szynki, na każdym z nich kładziemy liść szałwii, natkę, plaster cytryny…
WIĘCEJ >Minipizze z mozzarellą i bazylią
Do miski wsypujemy cukier i drożdże, wlewamy ciepłą wodę (1/6 ilości) i szybko mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut, aby utworzyła się piana Do osobnej miski wsypujemy mąkę i przyprawy…
WIĘCEJ >Zupa z warzywami na bulionie jarskim
Marchew, cebulę i por obieramy Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu) Drugą połowę ilości cebuli kroimy w…
WIĘCEJ >