Francuskie tosty z cynamonem
Francuskie tosty z cynamonem
Przygotowanie
- Bułkę (najlepiej z poprzedniego dnia) kroimy w plastry
- Banany obieramy i kroimy w plasterki
- Nektarynki kroimy w plasterki (pestki usuwamy)
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy ekstrakt z wanilii i cynamon, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Pod grzałkę piekarnika wkładamy blachę do pieczenia z powłoką nieprzywierającą, aby się nagrzała
- Plastry bułki moczymy w mieszance jajecznej, a nadmiar płynu strząsamy z powrotem do miski
- Namoczone plastry bułki kładziemy na rozgrzanej blasze i pieczemy przez ok. 3-5 minut z każdej strony (tosty są upieczone gdy mają złoty kolor i lekko powiększoną objętość)
- Gotowe tosty przenosimy na talerz, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy owocami i polewamy syropem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tostów.
Autor
Lista składników
- Banan (240 g)
- Nektarynka (220 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka pszenna (80 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Syrop klonowy (20 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Wanilia – ekstrakt (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Figowe trufle czekoladowe
Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Galaretka z kokosowym aromatem
Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Następnie przenosimy zblednowane owoce do rondla, dolewamy mleko, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy Dodajemy agar i mieszamy…
WIĘCEJ >Jogurt naturalny z musem owocowym
Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Następnie mus owocowy przelewamy do miski (lub szklanki), a na wierzch nakładamy jogurt
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >