fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb49a157-d0a3-4ad8-885c-bdbf744a9b48

Fritatta szpinakowa

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki
  • Dodajemy przekrojone pomidorki
  • Mieszamy
  • Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
  • Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
  • Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
  • Wkładamy do piekarnika na 30 min
  • Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
  • Po tym czasie można kroić 

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 jaj kurzych roz. M (ok. 510 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ⅓ gałki muszkatołowej (ok. 1 g)
  • 250 g rozmrożonego szpinaku w liściach
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z sarny z żółtkiem

Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

Marchew i pietruszkę obieramy Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa Do masy…

WIĘCEJ >