fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb49a157-d0a3-4ad8-885c-bdbf744a9b48
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fritatta szpinakowa

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki
  • Dodajemy przekrojone pomidorki
  • Mieszamy
  • Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
  • Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
  • Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
  • Wkładamy do piekarnika na 30 min
  • Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
  • Po tym czasie można kroić 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (510 g)
  • Pomidor koktajlowy (250 g)
  • Szpinak (świeży) (250 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >

Jajka po japońsku

Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania. Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.  Gdy zacznie się…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >