logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-8

Fritatta szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-8

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki
  • Dodajemy przekrojone pomidorki
  • Mieszamy
  • Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
  • Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
  • Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
  • Wkładamy do piekarnika na 30 min
  • Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
  • Po tym czasie można kroić 

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 jajek
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅓ gałki muszkatołowej
  • 250 g rozmrożonego szpinaku w liściach
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię (…)

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl