Fritatta szpinakowa
Fritatta szpinakowa
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Pomidorki przekroić na połówki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min
- Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki
- Dodajemy przekrojone pomidorki
- Mieszamy
- Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
- Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
- Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
- Lekko solimy i pieprzymy
- Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
- Wkładamy do piekarnika na 30 min
- Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
- Po tym czasie można kroić
Rady dietetyka
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem.
Autor
Lista składników
- 10 jaj kurzych roz. M (ok. 510 g)
- ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 cebule (200 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ⅓ gałki muszkatołowej (ok. 1 g)
- 250 g rozmrożonego szpinaku w liściach
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gyros z kurczaka z warzywami
Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…
WIĘCEJ >Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią
Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min Cebulę siekamy Kurki kroimy Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach Cukinię dorzucamy do cebuli i kurek Następnie dodajemy groszek…
WIĘCEJ >Pieczone bataty
Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…
WIĘCEJ >