Frittata grzybowa
Frittata grzybowa
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy w plastry
- Boczniaki kroimy w paski
- Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
- Następnie kroimy por w półksiężyce
- Czosnek kroimy w plastry
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby, zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy por, czosnek i rozmaryn, zasmażamy 2 minuty
- Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
- Podnosimy pokrywkę
- Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
- Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
- Masę jajeczną wylewamy na patelnię
- Mieszamy cały czas przez około pół minuty
- Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut
- Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest FEST gorąca)
- Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
- Czekamy 5 minut
- Kroimy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Boczniak (świeży) (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Por (70 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (świeży) (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śniadaniowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…
WIĘCEJ >Wolnowarzony schab z warzywami
Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę. Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…
WIĘCEJ >