Frittata grzybowa
Frittata grzybowa
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy w plastry
- Boczniaki kroimy w paski
- Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
- Następnie kroimy por w półksiężyce
- Czosnek kroimy w plastry
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby, zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy por, czosnek i rozmaryn, zasmażamy 2 minuty
- Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
- Podnosimy pokrywkę
- Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
- Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
- Masę jajeczną wylewamy na patelnię
- Mieszamy cały czas przez około pół minuty
- Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut
- Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest FEST gorąca)
- Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
- Czekamy 5 minut
- Kroimy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Pamiętaj, by uwzględnić każdy składnik przepisu pod aktualnie stosowaną dietę oraz powiązane z nią nietolerancje – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.
Uwagi
Frittata musi po wyjęciu z pieca chwilę musi ostygnąć. Wchłonie wodę i wilgoć – dzięki czemu lepiej będzie się kroić .
Nie kroimy nożem po patelni! Wystarczy wziąć plastikową łopatkę i pokroić.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia fritatty na różne sposoby.
Autor
Lista składników
- 2 duże boczniaki (100 g)
- 5 pieczarek (100 g)
- 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
- 100 ml mleka kokosowego
- ½ białej części pora (70 g)
- 4 ząbki obranego czosnku (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- 5 igieł rozmarynu (ok. 1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >Wytrawny gofr
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i smażymy w rozgrzanej gofrownicy/ patelni do gofrów
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >