logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata grzybowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93ef9ee0-4409-495b-b315-c279f93b818f

Frittata grzybowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93ef9ee0-4409-495b-b315-c279f93b818f

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Boczniaki kroimy w paski
  • Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Następnie kroimy por w półksiężyce
  • Czosnek kroimy w plastry
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy por, czosnek i rozmaryn, zasmażamy 2 minuty
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
  • Podnosimy pokrywkę
  • Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • Masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • Mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut
  • Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest FEST gorąca)
  • Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
  • Czekamy 5 minut
  • Kroimy i nakładamy na talerze

Uwagi

Frittata musi po wyjęciu z pieca chwilę musi „odpocząć”, wchłonie wodę i wilgoć, lepiej się będzie kroić
Nie kroimy nożem po patelni! Wystarczy wziąć plastikową łopatkę i nią podzielić i nałożyć fritattę

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g boczniaków 
  • 100 g pieczarek
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ½ pora ( tej białej części )
  • 4 ząbki obranego czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego  
  • 5 igieł rozmarynu

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku (…)

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl