fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata grzybowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93ef9ee0-4409-495b-b315-c279f93b818f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata grzybowa

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Boczniaki kroimy w paski
  • Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Następnie kroimy por w półksiężyce
  • Czosnek kroimy w plastry
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy por, czosnek i rozmaryn, zasmażamy 2 minuty
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
  • Podnosimy pokrywkę
  • Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • Masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • Mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut
  • Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest FEST gorąca)
  • Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
  • Czekamy 5 minut
  • Kroimy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Boczniak (świeży) (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Por (70 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >