Frittata grzybowa
Frittata grzybowa
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy w plastry
- Boczniaki kroimy w paski
- Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
- Następnie kroimy por w półksiężyce
- Czosnek kroimy w plastry
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby, zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy por, czosnek i rozmaryn, zasmażamy 2 minuty
- Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
- Podnosimy pokrywkę
- Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
- Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
- Masę jajeczną wylewamy na patelnię
- Mieszamy cały czas przez około pół minuty
- Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut
- Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest FEST gorąca)
- Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
- Czekamy 5 minut
- Kroimy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Pamiętaj, by uwzględnić każdy składnik przepisu pod aktualnie stosowaną dietę oraz powiązane z nią nietolerancje – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.
Uwagi
Frittata musi po wyjęciu z pieca chwilę musi ostygnąć. Wchłonie wodę i wilgoć – dzięki czemu lepiej będzie się kroić .
Nie kroimy nożem po patelni! Wystarczy wziąć plastikową łopatkę i pokroić.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia fritatty na różne sposoby.
Autor
Lista składników
- 2 duże boczniaki (100 g)
- 5 pieczarek (100 g)
- 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
- 100 ml mleka kokosowego
- ½ białej części pora (70 g)
- 4 ząbki obranego czosnku (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- 5 igieł rozmarynu (ok. 1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką
Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min mieszamy Dodajemy cebulę i czosnek Zasmażamy 2 min Dodajemy tymianek, mieszamy Przykrywamy pokrywką na 5…
WIĘCEJ >Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka
Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…
WIĘCEJ >Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w półplastry Pomidorki kroimy na połówki Paprykę kroimy z paseczki…
WIĘCEJ >Kurczak w białym chilli na rosole
Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…
WIĘCEJ >