fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata grzybowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93ef9ee0-4409-495b-b315-c279f93b818f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata grzybowa

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Boczniaki kroimy w paski
  • Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Następnie kroimy por w półksiężyce
  • Czosnek kroimy w plastry
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy por, czosnek i rozmaryn, zasmażamy 2 minuty
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
  • Podnosimy pokrywkę
  • Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • Masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • Mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 minut
  • Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest FEST gorąca)
  • Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
  • Czekamy 5 minut
  • Kroimy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Pamiętaj, by uwzględnić każdy składnik przepisu pod aktualnie stosowaną dietę oraz powiązane z nią nietolerancje – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

Frittata musi po wyjęciu z pieca chwilę musi ostygnąć. Wchłonie wodę i wilgoć – dzięki czemu lepiej będzie się kroić .

Nie kroimy nożem po patelni! Wystarczy wziąć plastikową łopatkę i pokroić.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia fritatty na różne sposoby.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 duże boczniaki (100 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ½ białej części pora (70 g)
  • 4 ząbki obranego czosnku (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 5 igieł rozmarynu (ok. 1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Wytrawny gofr

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i smażymy w rozgrzanej gofrownicy/ patelni do gofrów

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >