Fritatta z łososiem i pomidorami
Fritatta z łososiem i pomidorami
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Kalarepę obrać i pokroić w kostkę
- Pomidorki kroimy na połówki
- Łososia rozdrabniamy na małe kawałki
- Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy kalarepę, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy pomidorki i łososia
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 2 min
- Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
- Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
- Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
- Lekko solimy i pieprzymy
- Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
- Wkładamy do piekarnika na 30 min
- Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
- Po tym czasie można kroić
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (255 g)
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Kalarepa (165 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Łosoś wędzony (100 g)
- Mleko kokosowe (65 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Parówki wieprzowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Frittata grzybowa
Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…
WIĘCEJ >Ryżanka ze słonecznikiem
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść pestek słonecznika Dla smaku można…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >