fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta z łososiem i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c07fd887a-2242-490b-a17d-ba439209f5e4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fritatta z łososiem i pomidorami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kalarepę obrać i pokroić w kostkę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Łososia rozdrabniamy na małe kawałki
  • Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy kalarepę, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy pomidorki i łososia
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 2 min
  • Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
  • Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
  • Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
  • Wkładamy do piekarnika na 30 min
  • Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
  • Po tym czasie można kroić 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (255 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)
  • Mleko kokosowe (65 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka drewniana, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Sałatka z brokułów i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >