fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta z łososiem i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c07fd887a-2242-490b-a17d-ba439209f5e4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fritatta z łososiem i pomidorami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kalarepę obrać i pokroić w kostkę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Łososia rozdrabniamy na małe kawałki
  • Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy kalarepę, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy pomidorki i łososia
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 2 min
  • Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
  • Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
  • Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
  • Wkładamy do piekarnika na 30 min
  • Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
  • Po tym czasie można kroić 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia tego typu potraw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 jaj kurzych (255 g)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (ok. 65 ml)
  • 12 pomidorków koktajlowych (ok. 250 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 kalarepa (165 g)
  • 1 porcja łososia wędzonego (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka drewniana, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia - duża, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…

WIĘCEJ >

Grasica z grillowanymi warzywami

Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…

WIĘCEJ >