Fritatta z łososiem i pomidorami
Fritatta z łososiem i pomidorami
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Kalarepę obrać i pokroić w kostkę
- Pomidorki kroimy na połówki
- Łososia rozdrabniamy na małe kawałki
- Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy kalarepę, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy pomidorki i łososia
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 2 min
- Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
- Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
- Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
- Lekko solimy i pieprzymy
- Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
- Wkładamy do piekarnika na 30 min
- Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
- Po tym czasie można kroić
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia tego typu potraw.
Autor
Lista składników
- 5 jaj kurzych (255 g)
- ¼ szklanki mleka kokosowego (ok. 65 ml)
- 12 pomidorków koktajlowych (ok. 250 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 kalarepa (165 g)
- 1 porcja łososia wędzonego (100 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bananowe kokosanki
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…
WIĘCEJ >Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem
Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…
WIĘCEJ >