logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta z łososiem i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c07fd887a-2242-490b-a17d-ba439209f5e4

Fritatta z łososiem i pomidorami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kalarepę obrać i pokroić w kostkę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Łososia rozdrabniamy na małe kawałki
  • Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy kalarepę, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy pomidorki i łososia
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 2 min
  • Zawartość patelni przekładamy na naczynie żaroodporne
  • Jajka wybijamy do miski i zaczynamy energicznie mieszać (jak nie mamy rózgi, to widelcem) aż jajka staną się puszyste
  • Małym strumieniem, cały czas ubijając dolewamy mleko kokosowe
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Masą jajeczną zalewamy naczynie żaroodporne i mieszamy wszystko drewnianą łyżką
  • Wkładamy do piekarnika na 30 min
  • Po wyjęciu z piernika stawiamy naczynie na drewnianej desce i dajemy kilka minut (3-4) „odetchnąć” naszej potrawie (wilgoć/woda się wchłonie)
  • Po tym czasie można kroić 

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 jajek
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kalarepy
  • 200 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Łyżka drewniana, Naczynie żaroodporne, Patelnia - duża, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl