logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta szparagowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz25-1-4

Fritatta szparagowa

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy)
  • Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Następnie kroimy por w półksiężyce
  • Czosnek kroimy w plastry
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por, czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Podnosimy pokrywkę
  • Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • Masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • Dodajemy pomidorki
  • Mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 min
  • Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest BARDZO gorąca)
  • Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
  • Czekamy 5 min
  • Kroimy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go.
Jeśli akurat nie ma sezonu na szparagi możesz wymienić potrawę na inną. Możesz również użyć szparagów ze słoika.

Uwagi

Frittata musi po wyjęciu z pieca chwilę musi „odpocząć”, wchłonie wodę i wilgoć, lepiej się będzie kroić
Nie kroimy nożem po patelni! wystarczy wziąć plastikową łopatkę i nią podzielić i nałożyć fritattę

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg świeżych szparagów (pęczek) lub marynowanych w słoiku
  • 6 jajek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ pora (tej białej części)
  • 2-3 ząbki obranego czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo (…)

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. (…)

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl