fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta szparagowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz25-1-5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fritatta szparagowa

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy)
  • Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Następnie kroimy por w półksiężyce
  • Czosnek kroimy w plastry
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por, czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Podnosimy pokrywkę
  • Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • Masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • Dodajemy pomidorki
  • Mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 min
  • Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest BARDZO gorąca)
  • Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
  • Czekamy 5 min
  • Kroimy i nakładamy na talerze

Uwagi

W podpiętych , powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje na przygotowanie frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (240 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Pomidor koktajlowy (140 g)
  • Por (70 g)
  • Mleko kokosowe (65 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >