Fritatta szparagowa
Fritatta szparagowa
Przygotowanie
- Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy)
- Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
- Następnie kroimy por w półksiężyce
- Czosnek kroimy w plastry
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por, czosnek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy szparagi
- Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
- Podnosimy pokrywkę
- Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
- Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
- Masę jajeczną wylewamy na patelnię
- Dodajemy pomidorki
- Mieszamy cały czas przez około pół minuty
- Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 min
- Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest BARDZO gorąca)
- Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
- Czekamy 5 min
- Kroimy i nakładamy na talerze
Uwagi
W podpiętych , powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje na przygotowanie frittaty.
Autor
Lista składników
- Szparag (240 g)
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Pomidor koktajlowy (140 g)
- Por (70 g)
- Mleko kokosowe (65 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa grzybowa z pieczonym selerem
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…
WIĘCEJ >Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Pieczeń:· Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…
WIĘCEJ >Burger z jelenia z warzywami
Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…
WIĘCEJ >Minestrone
Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >