fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta szparagowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz25-1-5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fritatta szparagowa

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy)
  • Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi
  • Następnie kroimy por w półksiężyce
  • Czosnek kroimy w plastry
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por, czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Podnosimy pokrywkę
  • Jajka wybijamy do miski, wlewamy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy
  • Rozbijamy rózgą lub mikserem, żeby się ładnie połączyło
  • Masę jajeczną wylewamy na patelnię
  • Dodajemy pomidorki
  • Mieszamy cały czas przez około pół minuty
  • Wkładamy patelnię do piekarnika na 20 min
  • Wyjmujemy patelnię z pieca (ostrożnie, rączka patelni jest BARDZO gorąca)
  • Patelnię odkładamy na kuchenkę na raszki (broń Boże na stół, czy deskę, bo wypali dziurę)
  • Czekamy 5 min
  • Kroimy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.
Jeśli akurat nie ma sezonu na szparagi, możesz przyrządzić tę potrawę bez ich użycia. Rozważ także użycie szparagów ze słoika (czytaj ich skład).

Uwagi

Frittata po wyjęciu z piekarnika musi chwilę ostygnać (wchłonie wodę i wilgoć, dzięki czemu lepiej będzie się kroić).
Nie kroimy nożem po patelni! Wystarczy wziąć plastikową łopatkę, pokroić i nałożyć fritattę.

Sprawdź, czy składniki tej potrawy są odpowiednie dla Ciebie – zajrzyj w piktogramy opisujące ten przepis.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g świeżych szparagów lub marynowanych w słoiku
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (ok.65 ml)
  • ½ białej części pora (ok. 45 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z makreli z chlebem gryczanym

Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

Cebulę obrać i pokroić. Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie…

WIĘCEJ >