logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-1-5

Frittata warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-1-5

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Kalafior i brokuł podzielić na różyczki
  • Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
  • Gotować 8 min
  • Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj, a frittata wciąż się uda.

Uwagi

Frittata musi odpocząć kilka minut po wyjęciu z piekarnika żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika nie może mieć drewnianej, ani plastikowej rączki, tylko musi być metalowa rączka. Najlepsza do tego dania będzie duża głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Jeśli nie mamy dużej patelni, to przesmażamy cebulę, warzywa, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy, jednak w tym przypadku trzeba będzie piec frittatę o 10 min dłużej.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 12 jajek
  • 500 g brukselki
  • ½ kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ brokuł
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Patelnia z metalową rączką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w (…)

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. (…)

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić (…)

WIĘCEJ >

Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką

Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl