fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Frittata warzywna

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Kalafior i brokuł podzielić na różyczki
  • Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
  • Gotować 8 min
  • Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Uwagi

Frittata musi „odpocząć” kilka minut po wyjęciu z piekarnika, żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i żeby zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika, nie może mieć drewnianej ani plastikowej rączki – musi być metalowa. Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Jeśli takiej nie posiadamy, to przesmażoną cebulę wraz z warzywami wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy. W tym przypadku frittatę należy piec o 10 minut dłużej.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie frittaty oraz na sałatki, które mogą posłużyć jako dodatek do frittaty.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Brukselka (świeża) (250 g)
  • Kalafior (świeży) (200 g)
  • Brokuł (świeży) (120 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >