Frittata warzywna
Frittata warzywna
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
- Kalafior i brokuł podzielić na różyczki
- Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
- Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
- Gotować 8 min
- Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
- Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
- W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
- Mocno roztrzepać jajka rózgą
- Wlać masę jajeczną na patelnię
- Mieszać aż jajka się lekko zetną
- Włożyć do piekarnika
- Piec 20 min
- Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min
Rady dietetyka
Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj – frittata wciąż się uda.
Uwagi
Frittata musi „odpocząć” kilka minut po wyjęciu z piekarnika, żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika, nie może mieć drewnianej ani plastikowej rączki – musi być metalowa. Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Jeśli takiej nie posiadamy, to przesmażoną cebulę wraz z warzywami, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy. W tym przypadku frittatę należy piec o 10 minut dłużej.
Zajrzyj również do przepisów powiązanych.
Autor
Lista składników
- 6 jajek roz. M (ok. 306 g)
- Brukselka (250 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ¼ brokułu (ok. 125 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską
Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…
WIĘCEJ >Zupa koktajlowa
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…
WIĘCEJ >Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…
WIĘCEJ >