fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-1-6

Frittata warzywna

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Kalafior i brokuł podzielić na różyczki
  • Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
  • Gotować 8 min
  • Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj – frittata wciąż się uda.

Uwagi

Frittata musi „odpocząć” kilka minut po wyjęciu z piekarnika, żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika, nie może mieć drewnianej ani plastikowej rączki – musi być metalowa. Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Jeśli takiej nie posiadamy, to przesmażoną cebulę wraz z warzywami, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy. W tym przypadku frittatę należy piec o 10 minut dłużej.

Zajrzyj również do przepisów powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jajek roz. M (ok. 306 g)
  • Brukselka (250 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ brokuła (ok. 125 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z kurczaka w pomidorach z cukinią

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Podsmaż w garnku mięso, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, cukinię i przyprawy. Duś do…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona

Cebulę podduszamy na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut. Następnie dodajemy uduszoną wcześniej…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć  Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy  Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…

WIĘCEJ >