fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata warzywna

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Kalafior i brokuł podzielić na różyczki
  • Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
  • Gotować 8 min
  • Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min

Uwagi

Frittata musi „odpocząć” kilka minut po wyjęciu z piekarnika, żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i żeby zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika, nie może mieć drewnianej ani plastikowej rączki – musi być metalowa. Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Jeśli takiej nie posiadamy, to przesmażoną cebulę wraz z warzywami wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy. W tym przypadku frittatę należy piec o 10 minut dłużej.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie frittaty oraz na sałatki, które mogą posłużyć jako dodatek do frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Brukselka (świeża) (250 g)
  • Kalafior (świeży) (200 g)
  • Brokuł (świeży) (120 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >