Frittata warzywna
Frittata warzywna
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
- Kalafior i brokuł podzielić na różyczki
- Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
- Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
- Gotować 8 min
- Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
- Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
- W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
- Mocno roztrzepać jajka rózgą
- Wlać masę jajeczną na patelnię
- Mieszać aż jajka się lekko zetną
- Włożyć do piekarnika
- Piec 20 min
- Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce minimum 5 min
Uwagi
Frittata musi „odpocząć” kilka minut po wyjęciu z piekarnika, żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i żeby zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika, nie może mieć drewnianej ani plastikowej rączki – musi być metalowa. Najlepsza do tego dania będzie duża, głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Jeśli takiej nie posiadamy, to przesmażoną cebulę wraz z warzywami wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy. W tym przypadku frittatę należy piec o 10 minut dłużej.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie frittaty oraz na sałatki, które mogą posłużyć jako dodatek do frittaty.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Brukselka (świeża) (250 g)
- Kalafior (świeży) (200 g)
- Brokuł (świeży) (120 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chlebek bananowy z daktylami
Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami
Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…
WIĘCEJ >Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >