fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z batatami i kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95477f06-9711-4efc-95e9-1d08ebcdc81f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z batatami i kiełbasą

Przygotowanie

  • Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą)
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut
  • Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą)
  • Wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju kokosowego
  • Posypujemy przyprawami (kminem i kolendrą). Smażyć 7-8 minut, co minutę przewracając
  • Blachę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju kokosowego
  • Przekładamy na nią usmażone bataty i upieczoną kiełbasę, pokrojoną w kawałki
  • Dodajemy plastry świeżej papryki
  • Jajka mieszamy widelcem. Dodajemy sól i pieprz
  • Bataty, kiełbasę i paprykę zalewamy masą jajeczną i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C na około 25 minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.

Uwagi

Można również wszystko zrobić na patelni poddusić wcześniej warzywa i zalać masą jajeczną.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 8 wiejskich jaj kurzych roz. M (ok. 408 g)
  • 2 nieduże bataty (460 g)
  • ½ czerwonej papryki (ok. 115 g)
  • 2 kiełbasy śląskie (170 g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (4 g)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (4 g)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka bakłażanowo- marchewkowa

Rozgrzewamy masło na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski mięso. W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana.  Warzywa kroimy na drobne kawałki. Dorzucamy je na patelnię. Doprawiamy solą. Po około 10 minutach danie jest gotowe.

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Parówki i warzywa

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 minut.

WIĘCEJ >