fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z batatami i kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95477f06-9711-4efc-95e9-1d08ebcdc81f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z batatami i kiełbasą

Przygotowanie

  • Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą)
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut
  • Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą)
  • Wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju kokosowego
  • Posypujemy przyprawami (kminem i kolendrą). Smażyć 7-8 minut, co minutę przewracając
  • Blachę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju kokosowego
  • Przekładamy na nią usmażone bataty i upieczoną kiełbasę, pokrojoną w kawałki
  • Dodajemy plastry świeżej papryki
  • Jajka mieszamy widelcem. Dodajemy sól i pieprz
  • Bataty, kiełbasę i paprykę zalewamy masą jajeczną i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C na około 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Jajo kurze rozm. M (408 g)
  • Kiełbasa śląska (170 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Kmin rzymski (4 g)
  • Czosnek niedźwiedzi (4 g)
  • Kolendra suszona (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu  Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne Pieczemy 10 min Warzywa…

WIĘCEJ >

Grzanki z bakłażana

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę kokosową, ocet i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (maksymalnie jednocentymetrowe, ale też nie za cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy z plastrów moczymy…

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa  Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Pasta z makreli z chlebem gryczanym

Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >