Frittata z batatami i kiełbasą
Frittata z batatami i kiełbasą
Przygotowanie
- Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą)
- Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut
- Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą)
- Wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju kokosowego
- Posypujemy przyprawami (kminem i kolendrą). Smażyć 7-8 minut, co minutę przewracając
- Blachę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju kokosowego
- Przekładamy na nią usmażone bataty i upieczoną kiełbasę, pokrojoną w kawałki
- Dodajemy plastry świeżej papryki
- Jajka mieszamy widelcem. Dodajemy sól i pieprz
- Bataty, kiełbasę i paprykę zalewamy masą jajeczną i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C na około 25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Jajo kurze rozm. M (408 g)
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Kmin rzymski (4 g)
- Czosnek niedźwiedzi (4 g)
- Kolendra suszona (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…
WIĘCEJ >Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Sałatka dyniowa z łososiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem
WIĘCEJ >Wędzona szynka na świeżym szpinaku
Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…
WIĘCEJ >