fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z batatami i kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95477f06-9711-4efc-95e9-1d08ebcdc81f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Frittata z batatami i kiełbasą

Przygotowanie

  • Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą)
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut
  • Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą)
  • Wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju kokosowego
  • Posypujemy przyprawami (kminem i kolendrą). Smażyć 7-8 minut, co minutę przewracając
  • Blachę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju kokosowego
  • Przekładamy na nią usmażone bataty i upieczoną kiełbasę, pokrojoną w kawałki
  • Dodajemy plastry świeżej papryki
  • Jajka mieszamy widelcem. Dodajemy sól i pieprz
  • Bataty, kiełbasę i paprykę zalewamy masą jajeczną i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C na około 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Jajo kurze rozm. M (408 g)
  • Kiełbasa śląska (170 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Kmin rzymski (4 g)
  • Czosnek niedźwiedzi (4 g)
  • Kolendra suszona (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >