Frittata z żeberkami wieprzowymi
Frittata z żeberkami wieprzowymi
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
- Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
- Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę
- Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
- Gotować 8 min
- Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
- Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
- W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
- Mocno roztrzepać jajka rózgą
- Wlać masę jajeczną na patelnię
- Dodać żeberka
- Mieszać aż jajka się lekko zetną
- Włożyć do piekarnika
- Piec 20 min
- Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce min. 5 min
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (612 g)
- Wieprzowina żebra (500 g)
- Cebula (210 g)
- Woda (100 ml)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gruszka pieczona z malinami i miodem
Gruszkę myjemy i odcinamy końcówkę od strony ogonka, tzw. „czapeczkę” Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne gruszki Do wydrążonego otworu wkładamy maliny, polewamy miodem i zakładamy „czapeczkę” Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C i…
WIĘCEJ >Sałata z boczniakami
Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…
WIĘCEJ >Jajecznica po hindusku
Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli i zacznie robić się złota. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, smażymy parę minut. Dodajemy szpinak i po chwili…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora i kalarepy
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę oleju Cebulę kroimy, dodajemy do garnka i czekamy chwilę,…
WIĘCEJ >