fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z żeberkami wieprzowymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
  • Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
  • Gotować 8 min
  • Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Dodać żeberka
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce min. 5 min

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku do potraw jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz.

Uwagi

Żeberka wieprzowe przygotowuje się wcześniej w wolnowarze, wkładamy żeberka wieprzowe, dolewamy nieco wody, włączamy wolnowar (wolnowar ma automatyczne programy).

Frittata musi odpocząć przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika, tak by jajka wchłonęły całą wilgoć i by zrobiła się bardziej stała.

Najlepsza do tego dania będzie duża głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Wszystko w niej mieszamy i w niej pieczemy.
Jeśli nie mamy dużej patelni, to podsmażamy cebulę z warzywami, a następnie dodajemy mięso. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy jajka i mieszamy (w tym przypadku frittatę trzeba będzie piec o 10 minut dłużej).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 12 jaj kurzych roz. M (ok. 612 g)
  • 0,5 kg żeberek z wieprzowych
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Marchewkowa zupa krem

Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut i zalewamy bulionem Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy Dodajemy…

WIĘCEJ >