Frittata z żeberkami wieprzowymi
Frittata z żeberkami wieprzowymi
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
- Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę
- Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę
- Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
- Gotować 8 min
- Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
- Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
- W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
- Mocno roztrzepać jajka rózgą
- Wlać masę jajeczną na patelnię
- Dodać żeberka
- Mieszać aż jajka się lekko zetną
- Włożyć do piekarnika
- Piec 20 min
- Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce min. 5 min
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku do potraw jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz.
Uwagi
Żeberka wieprzowe przygotowuje się wcześniej w wolnowarze, wkładamy żeberka wieprzowe, dolewamy nieco wody, włączamy wolnowar (wolnowar ma automatyczne programy).
Frittata musi odpocząć przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika, tak by jajka wchłonęły całą wilgoć i by zrobiła się bardziej stała.
Najlepsza do tego dania będzie duża głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Wszystko w niej mieszamy i w niej pieczemy.
Jeśli nie mamy dużej patelni, to podsmażamy cebulę z warzywami, a następnie dodajemy mięso. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy jajka i mieszamy (w tym przypadku frittatę trzeba będzie piec o 10 minut dłużej).
Autor
Lista składników
- 12 jaj kurzych roz. M (ok. 612 g)
- 0,5 kg żeberek z wieprzowych
- 2 marchewki (120 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 2 cebule (200 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka makaronowa z ogórkiem
Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…
WIĘCEJ >Wegański rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy
Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…
WIĘCEJ >Marchewkowa zupa krem
Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut i zalewamy bulionem Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy Dodajemy…
WIĘCEJ >