fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
  • Gotować 8 min
  • Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Dodać żeberka
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce min. 5 min

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku do potrawy jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz. Możesz zastąpić dziczyznę wieprzowiną, która ma mniej intensywny smak niż mięso z dzika.

Uwagi

Żeberka z dzika możesz zastąpić żeberkami wieprzowymi (przepis znajdziesz w przepisach powiązanych). Żeberka z dzika przygotowuje się wcześniej w wolnowarze, wkładamy żeberka z dzika, dolewamy nieco wody, włączamy wolnowar (wolnowar ma czasy automatyczne). Frittata musi odpocząć kilka minut po wyjęciu z piekarnika żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika nie może mieć drewnianej, ani plastikowej rączki, tylko musi być metalowa rączka. Najlepsza do tego dania będzie duża głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Wszystko na niej wymieszać i na niej upiec. Jeśli nie mamy dużej patelni, to przesmażamy cebulę, warzywa, dodajemy mięso, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy; jednak w tym przypadku trzeba będzie piec frittatę o 10 minut dłużej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 250 żeberek z dzika
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ korzenia pietruszki (40 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >