logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-3-5

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-3-5

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić
  • Gotować 8 min
  • Warzywa przełożyć na sito i odcedzić z wody
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 min
  • Dodać ugotowane warzywa i zasmażać 5 min
  • W tym czasie jajka wybić do miski, lekko posolić i popieprzyć
  • Mocno roztrzepać jajka rózgą
  • Wlać masę jajeczną na patelnię
  • Dodać żeberka
  • Mieszać aż jajka się lekko zetną
  • Włożyć do piekarnika
  • Piec 20 min
  • Wyjąć frittatę z pieca, odstawić do wystygnięcia np. na drewnianej desce min. 5 min

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, ale najlepiej wieprzowiną. Mięsa te są podobne, z tą różnicą że wieprzowina nie ma tak intensywnego smaku jak dziczyzna.

Uwagi

Żeberka z dzika możesz zastąpić żeberkami wieprzowymi (przepis znajdziesz w przepisach powiązanych). Żeberka z dzika przygotowuje się wcześniej w wolnowarze, wkładamy żeberka z dzika, dolewamy nieco wody, włączamy wolnowar (wolnowar ma czasy automatyczne). Frittata musi odpocząć kilka minut po wyjęciu z piekarnika żeby jajka wchłonęły całą wilgoć i zrobiła się bardziej stała. Patelnia, którą chcemy włożyć do piekarnika nie może mieć drewnianej, ani plastikowej rączki, tylko musi być metalowa rączka. Najlepsza do tego dania będzie duża głęboka patelnia z wysokim brzegiem. Wszystko na niej wymieszać i na niej upiec. Jeśli nie mamy dużej patelni, to przesmażamy cebulę, warzywa, dodajemy mięso, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jajka i mieszamy; jednak w tym przypadku trzeba będzie piec frittatę o 10 min dłużej.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 12 jajek
  • 500 g żeberek z dzika, zrobionych w wolnowarze (możesz wykonać ten sam przepis z innymi żeberkami, np. wieprzowymi)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Patelnia z metalową rączką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze (…)

WIĘCEJ >

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i (…)

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl