fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zielona sałatka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c939bad98-b631-4ff6-b3e1-da94f2b6c5aa-1

Zielona sałatka

Przygotowanie

  • Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy.
  • Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski.
  • Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do sosu.
  • Na końcu sałatę polewamy sosem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zielone sałatki – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ główki sałaty masłowej (105 g)
  • 2 garści świeżego, opłukanego szpinaku (40 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • ½ zielonego ogórka (90 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 plasterek drobno posiekanej szalotki (2 g)

Sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego 85% (20 ml)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 g)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 1 łyżeczka aminokwasów kokosowych (5 g)
  • ½ łyżeczki soku z limonki lub z cytryny (3 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie miseczkowe „Słony karmel”

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Chłodnik z awokado z serem kozim

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…

WIĘCEJ >

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >