fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zielona sałatka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c939bad98-b631-4ff6-b3e1-da94f2b6c5aa-1

Zielona sałatka

Przygotowanie

  • Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy.
  • Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski.
  • Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do sosu.
  • Na końcu sałatę polewamy sosem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zielone sałatki – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ główki sałaty masłowej (105 g)
  • 2 garści świeżego, opłukanego szpinaku (40 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • ½ zielonego ogórka (90 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 plasterek drobno posiekanej szalotki (2 g)

Sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego 85% (20 ml)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 g)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 1 łyżeczka aminokwasów kokosowych (5 g)
  • ½ łyżeczki soku z limonki lub z cytryny (3 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…

WIĘCEJ >

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Makaron rzodkiewkowy

Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na ‚tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z przyprawami około 5-10 minut i solimy do smaku. Gotowe danie można posypać świeżą kolendrą.

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…

WIĘCEJ >