Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C
- Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy
- Pomidory i szczypior myjemy
- Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka
- Całość doprawiamy solą i pieprzem
- Pieczemy całość około 20-25 minut, aż do ścięcia się jajek
- Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, czekamy aż potrawa ostygnie i kroimy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Ser mozzarella (100 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Woda (30 ml)
- Szczypiorek (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kokosowo – buraczkowa
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy AIP
Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….
WIĘCEJ >Pasztet z królika
Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…
WIĘCEJ >Warzywna misa Buddy
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki Batata…
WIĘCEJ >