fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c216ee09f-be6c-4c5f-8e6e-f878c4298bd6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C
  • Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy
  • Pomidory i szczypior myjemy
  • Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem
  • Pieczemy całość około 20-25 minut, aż do ścięcia się jajek
  • Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, czekamy aż potrawa ostygnie i kroimy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przyrządzenie fritatty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ szklanki czarnych oliwek (50 g)
  • ½ szklanki szczypiorku (20 g)
  • 1 ser mozzarella (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z gruszką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >