fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-38

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C
  • Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy
  • Pomidory i szczypior myjemy
  • Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem
  • Pieczemy całość około 20-25 minut, aż do ścięcia się jajek
  • Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, czekamy aż potrawa ostygnie i kroimy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przyrządzenie fritatty.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ szklanki czarnych oliwek (50 g)
  • ½ szklanki szczypiorku (20 g)
  • 1 ser mozzarella (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Tatar wołowy

Mięso doprawiamy solą, dodajemy oliwę, mieszamy, kładziemy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę i układamy obok mięsa, tak samo kapary.

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >