Frytki z dyni
Frytki z dyni
Przygotowanie
- Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm
- Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
- Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni
- W połowie pieczenia przewracamy frytki
Rady dietetyka
Curry, garam masala, pieprz, paprykę i chili pomijamy będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP).
Uwagi
Frytki możemy piec na termoobiegu, aby były bardziej chrupiące. Zmniejszamy temp. do 160-170 st. C i uważamy, by frytki się nie przypaliły
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 1 mała dynia (Hokkaido, piżmowa)
- Opcjonalnie 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- Przyprawy według uznania: sól, bazylia, oregano, papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz, garam masala, curry, czosnek granulowany
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Podobne tematy
Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >