fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce00400ea-fee1-4d60-9f10-f0d8c1f7952b-1

Frytki z dyni

Przygotowanie

  • Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm
  • Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni
  • W połowie pieczenia przewracamy frytki

Rady dietetyka

Curry, garam masala, pieprz, paprykę i chili pomijamy będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP).

Uwagi

Frytki możemy piec na termoobiegu, aby były bardziej chrupiące. Zmniejszamy temp. do 160-170 st. C i uważamy, by frytki się nie przypaliły

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 mała dynia (Hokkaido, piżmowa)
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przyprawy według uznania: sól, bazylia, oregano, papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz, garam masala, curry, czosnek granulowany

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >