fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce00400ea-fee1-4d60-9f10-f0d8c1f7952b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frytki z dyni

Przygotowanie

  • Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm
  • Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni
  • W połowie pieczenia przewracamy frytki

Rady dietetyka

Curry, garam masala, pieprz, paprykę i chili pomijamy będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP).

Uwagi

Frytki możemy piec na termoobiegu, aby były bardziej chrupiące. Zmniejszamy temp. do 160-170 st. C i uważamy, by frytki się nie przypaliły

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 mała dynia (Hokkaido, piżmowa)
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przyprawy według uznania: sól, bazylia, oregano, papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz, garam masala, curry, czosnek granulowany

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >