fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z batatów z przyprawami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b03aa1e-70e0-4999-b3a1-d28c4afb8afd-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frytki z batatów z przyprawami

Przygotowanie

  • Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm
  • Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni
  • W połowie pieczenia przewracamy frytki

Rady dietetyka

Pieprz, paprykę i chili pomijamy będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Frytki możemy piec na termoobiegu, tak by były bardziej chrupiące. Zmniejszamy temp. do 160–170 st. C i uważamy, by frytki się nie przypaliły.

Wypróbuj nasze inne propozycje przyrządzenia warzywnych frytek – szukaj w powiązanych przepisach.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przyprawy według uznania: sól, bazylia, oregano, papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz, czosnek granulowany

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >