fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z batatów z przyprawami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b03aa1e-70e0-4999-b3a1-d28c4afb8afd-1

Frytki z batatów z przyprawami

Przygotowanie

  • Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm
  • Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni
  • W połowie pieczenia przewracamy frytki

Rady dietetyka

Pieprz, paprykę i chili pomijamy będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Frytki możemy piec na termoobiegu, tak by były bardziej chrupiące. Zmniejszamy temp. do 160–170 st. C i uważamy, by frytki się nie przypaliły.

Wypróbuj nasze inne propozycje przyrządzenia warzywnych frytek – szukaj w powiązanych przepisach.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przyprawy według uznania: sól, bazylia, oregano, papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz, czosnek granulowany

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…

WIĘCEJ >