fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z batatów z przyprawami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b03aa1e-70e0-4999-b3a1-d28c4afb8afd-1

Frytki z batatów z przyprawami

Przygotowanie

  • Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm
  • Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni
  • W połowie pieczenia przewracamy frytki

Rady dietetyka

Pieprz, paprykę i chili pomijamy będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP). Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Frytki możemy piec na termoobiegu, tak by były bardziej chrupiące. Zmniejszamy temp. do 160–170 st. C i uważamy, by frytki się nie przypaliły.

Wypróbuj nasze inne propozycje przyrządzenia warzywnych frytek – szukaj w powiązanych przepisach.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przyprawy według uznania: sól, bazylia, oregano, papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz, czosnek granulowany

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >