Frytki z marchewki
Frytki z marchewki
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na frytki. Dodajemy przyprawy.
- Warzywa smażymy aż zmiękną.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Wypróbuj nasze inne propozycje przyrządzenia warzywnych frytek znajdujących się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 2 marchewki (120 g)
- 2 łyżki pieprzu ziołowego (4 g)
- ½ łyżki imbiru (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach
Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…
WIĘCEJ >Naleśniki dyniowe
Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…
WIĘCEJ >