Frytki z batatów
Frytki z batatów
Przygotowanie
- Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki
- Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól
- Mieszamy
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki
- Pieczemy 25 min w temp. 200 st. C
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy przepis dopasować do swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz przyrządzić również warzywne frytki z dyni, marchewki, a także pietruszki (powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 2 bataty (460 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…
WIĘCEJ >Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >Parówki wieprzowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >