Frytki z batatów
Frytki z batatów
Przygotowanie
- Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki
- Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól
- Mieszamy
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki
- Pieczemy 25 min w temp. 200 st. C
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, warzywnych frytek.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami
Kotlety z dzika: Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie) Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną…
WIĘCEJ >Kisiel z siemienia lnianego
Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…
WIĘCEJ >Steki z kalafiora
Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano
WIĘCEJ >