Gnocchi z pesto
Gnocchi z pesto
Przygotowanie
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy na środowej półce piekarnika przez ok. 1 godz.
- Po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika, przykrywamy je ścierką i odkładamy do ostygnięcia
- Następnie usuwamy skórkę z ziemniaków, miąższ kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy na jednolitą masę
- Dodajemy żółtko, połowę sera oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstało miękkie i wilgotne ciasto
- Ciasto dzielimy na części i z każdej części formujemy wałek o grubości ok. 2 cm, a następnie kroimy wałki na kawałki o grubości ok. 1,5 cm
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze układamy gnocchi, oprószamy mąką i przykrywamy folią kuchenną
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
- Pesto przenosimy do rondla, dolewamy mleko i dodajemy pozostały ser, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
- Przed podaniem gnocchi mieszamy z ciepłym pesto
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gnocchi.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Ser Parmezan (80 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wieprzowina w sosie śliwkowym
Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz…
WIĘCEJ >Plantanowe placki z karobem
Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…
WIĘCEJ >Przysmak z jabłkami i borówkami
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie przenosimy do miski Dodajemy borówki, cukier puder, 1/3 ilości mąki (kukurydzianej) oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy Następnie przenosimy zawartość miski do naczynia żaroodpornego Piekarnik…
WIĘCEJ >Koktajl tropikalny
Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >