fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gnocchi z pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-343
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gnocchi z pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy na środowej półce piekarnika przez ok. 1 godz.
  • Po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika, przykrywamy je ścierką i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie usuwamy skórkę z ziemniaków, miąższ kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy na jednolitą masę
  • Dodajemy żółtko, połowę sera oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstało miękkie i wilgotne ciasto
  • Ciasto dzielimy na części i z każdej części formujemy wałek o grubości ok. 2 cm, a następnie kroimy wałki na kawałki o grubości ok. 1,5 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy gnocchi, oprószamy mąką i przykrywamy folią kuchenną
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
  • Pesto przenosimy do rondla, dolewamy mleko i dodajemy pozostały ser, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Przed podaniem gnocchi mieszamy z ciepłym pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gnocchi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mąka pszenna (150 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Ser Parmezan (80 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Morele suszone z sarną zapiekane w boczku

Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…

WIĘCEJ >