fbpx
logo
Szukaj
open close

Gnocchi z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee072044-fa9b-48e6-b339-ec5019cf5309
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gnocchi z pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy na środowej półce piekarnika przez ok. 1 godz.
  • Po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika, przykrywamy je ścierką i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie usuwamy skórkę z ziemniaków, miąższ kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy na jednolitą masę
  • Dodajemy żółtko, połowę sera oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstało miękkie i wilgotne ciasto
  • Ciasto dzielimy na części i z każdej części formujemy wałek o grubości ok. 2 cm, a następnie kroimy wałki na kawałki o grubości ok. 1,5 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy gnocchi, oprószamy mąką i przykrywamy folią kuchenną
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
  • Pesto przenosimy do rondla, dolewamy mleko i dodajemy pozostały ser, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Przed podaniem gnocchi mieszamy z ciepłym pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gnocchi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser Parmezan (80 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina w sosie śliwkowym

Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Przysmak z jabłkami i borówkami

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie przenosimy do miski Dodajemy borówki, cukier puder, 1/3 ilości mąki (kukurydzianej) oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy Następnie przenosimy zawartość miski do naczynia żaroodpornego Piekarnik…

WIĘCEJ >

Koktajl tropikalny

Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >