fbpx
logo
Szukaj
open close

Gnocchi z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee072044-fa9b-48e6-b339-ec5019cf5309
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gnocchi z pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy na środowej półce piekarnika przez ok. 1 godz.
  • Po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika, przykrywamy je ścierką i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie usuwamy skórkę z ziemniaków, miąższ kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy na jednolitą masę
  • Dodajemy żółtko, połowę sera oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstało miękkie i wilgotne ciasto
  • Ciasto dzielimy na części i z każdej części formujemy wałek o grubości ok. 2 cm, a następnie kroimy wałki na kawałki o grubości ok. 1,5 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy gnocchi, oprószamy mąką i przykrywamy folią kuchenną
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
  • Pesto przenosimy do rondla, dolewamy mleko i dodajemy pozostały ser, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Przed podaniem gnocchi mieszamy z ciepłym pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gnocchi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser Parmezan (80 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gnocchi z sosem pomidorowym

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do (…)

WIĘCEJ >

Gnocchi

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, (…)

WIĘCEJ >