Gofry śniadaniowe
Gofry śniadaniowe
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne).
- Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut).
- Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje gofrów idealnych jako przekąska na II śniadanie.
Autor
Lista składników
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 1 łyżka mąki migdałowej (10 g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g)
- 1 łyżeczka płynnego masła klarowanego Ghee (8 g)
- 1 szczypta soli kłodawskiej (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >Chlebek z cukinii bez jaj
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….
WIĘCEJ >Gotowana szarlotka
Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…
WIĘCEJ >Smalec z jabłkiem
Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >