Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Przygotowanie
- Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie
- Wlewamy mleko
- Posypujemy orzechami włoskimi
Rady dietetyka
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Płatki gryczane możesz zastąpić jaglanymi. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Autor
Lista składników
- 5 łyżek płatków gryczanych (75 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 4 sztuki orzechów włoskich (16 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z serc wieprzowych
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…
WIĘCEJ >Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…
WIĘCEJ >Tęczowa sałatka
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…
WIĘCEJ >Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy
Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy
WIĘCEJ >