Gulasz wołowy z dynią
Gulasz wołowy z dynią
Przygotowanie
- Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki
- Wrzucamy do garnka i włączamy palnik
- Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się)
- Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia
- Zmniejszamy ogień do 3 (w skali 1-9)
- Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty
- Po chwili dorzucamy por i cebulę pokrojone w piórka oraz drobno posiekany czosnek
- Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli
- Godzinę przed zakończeniem gotowania dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz marchew
- Doprawiamy solą
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu został dopasowany do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
Można użyć innego mięsa, które będzie gotowało się znacznie krócej – kurczak, indyk (1-1,5 godz.) lub wieprzowina (2-3 godz.).
Autor
Lista składników
- 1,5 kg wołowiny
- 3 średnie bataty (690 g)
- 4 marchewki (240 g)
- ½ małej dyni – około 500 g (może być Hokkaido lub piżmowa)
- 5 cebul (500 g)
- 1 por (140 g)
- 1-2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Przyprawy: majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, kurkuma, czosnek w proszku, sól
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja poszetowe na puree z dyni
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem dyniowym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >