Gulasz wołowy z dynią
Gulasz wołowy z dynią
Przygotowanie
- Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki
- Wrzucamy do garnka i włączamy palnik
- Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się)
- Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia
- Zmniejszamy ogień do 3 (w skali 1-9)
- Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty
- Po chwili dorzucamy por i cebulę pokrojone w piórka oraz drobno posiekany czosnek
- Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli
- Godzinę przed zakończeniem gotowania dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz marchew
- Doprawiamy solą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (1500 g)
- Batat (690 g)
- Cebula (świeża) (500 g)
- Dynia Hokkaido (świeża) (500 g)
- Marchew (świeża) (220 g)
- Por (140 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól himalajska (2.5 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z grillowanym camembertem
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…
WIĘCEJ >Zapiekanka z kaszy gryczanej
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego…
WIĘCEJ >Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Udka drobiowe gotowane
Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…
WIĘCEJ >