fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c403661bb-4d33-4569-81bf-84e64b031e39-1

Gulasz wołowy

Przygotowanie

  • Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry).
  • Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien).
  • Całość dusimy (dolewając odrobinę wody i passatę) na bardzo małym ogniu co najmniej 3 godziny i doprawiamy do smaku.
  • Można podawać z łyżką śmietanki kokosowej i ugotowanym ryżem (wersja samuraj).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczny gulasz – koniecznie wypróbuj je.

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg wołowiny 
  • 3 papryki czerwone (690 g)
  • 3 pomidory (510 g)
  • 1 butelka passaty pomidorowej (700 g)
  • 1 duży por (140 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka (1 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Opcjonalnie: papryka chilli, śmietanka kokosowa, ryż

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - o grubym dnie
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >