Gulasz wołowy
Gulasz wołowy
Przygotowanie
- Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry).
- Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien).
- Całość dusimy (dolewając odrobinę wody i passatę) na bardzo małym ogniu co najmniej 3 godziny i doprawiamy do smaku.
- Można podawać z łyżką śmietanki kokosowej i ugotowanym ryżem (wersja samuraj).
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (1000 g)
- Passata pomidorowa (700 g)
- Papryka czerwona (690 g)
- Pomidor (świeży) (510 g)
- Por (140 g)
- Woda (100 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Papryka słodka mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z jarmużu
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…
WIĘCEJ >Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >Krem z dyni z okrasą z boczku
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >