Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek.
- Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i selera.
- Smażymy na delikatnym ogniu przez kilka minut.
- Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolkę, soczewicę i zalewamy całość wodą z dodatkiem przypraw.
- Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy gulasz ok. 20 minut na małym ogniu.
- Po wyłączeniu doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (750 ml)
- Pomidor (świeży) (680 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Batat (230 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Ziemniak (225 g)
- Fasola czerwona (sucha) (200 g)
- Soczewica czerwona – ziarno (180 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Seler nać (90 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
- Zioła prowansalskie (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Migdałowe pączusie
Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.
WIĘCEJ >Sałatka ze szczypiorkiem
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….
WIĘCEJ >Dynia grillowana i jajo sadzone
Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kiszonego ogórka
Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…
WIĘCEJ >