fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a791d1a-8307-4410-9474-de3b51b8368a-1

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek.
  • Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i selera.
  • Smażymy na delikatnym ogniu przez kilka minut.
  • Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolkę, soczewicę i zalewamy całość wodą z dodatkiem przypraw.
  • Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy gulasz ok. 20 minut na małym ogniu.
  • Po wyłączeniu doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Dla koloru i głębszego smaku możemy dodać jeszcze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub zamiast tego i świeżych pomidorów użyć passaty.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 szklanki wody (750 ml)
  • 3 średnie ziemniaki (225 g)
  • 1 duży batat (230 g)
  • 1 duża marchew (60 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 duża papryka czerwona (230 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 duże ząbki czosnku (10 g)
  • 4 średnie pomidory (680 g)
  • Ugotowana czerwona fasolka (ok. 200 g)
  • 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej (180 g)
  • Chilli, kurkuma, zioła prowansalskie
  • sok z ½ cytryny (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >