Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek.
- Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i selera.
- Smażymy na delikatnym ogniu przez kilka minut.
- Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolkę, soczewicę i zalewamy całość wodą z dodatkiem przypraw.
- Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy gulasz ok. 20 minut na małym ogniu.
- Po wyłączeniu doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Dla koloru i głębszego smaku możemy dodać jeszcze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub zamiast tego i świeżych pomidorów użyć passaty.
Autor
Lista składników
- 3 szklanki wody (750 ml)
- 3 średnie ziemniaki (225 g)
- 1 duży batat (230 g)
- 1 duża marchew (60 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 duża papryka czerwona (230 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 duże ząbki czosnku (10 g)
- 4 średnie pomidory (680 g)
- Ugotowana czerwona fasolka (ok. 200 g)
- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej (180 g)
- Chilli, kurkuma, zioła prowansalskie
- sok z ½ cytryny (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak w sosie migdałowym
Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…
WIĘCEJ >Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…
WIĘCEJ >Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…
WIĘCEJ >Koktajl truskawkowy z awokado
Myjemy truskawki i jarmuż Obieramy banana Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę Wydrążamy łyżką miąższ awokado Dodajemy do blendera razem z innymi składnikami Dolewamy 2 szklanki wody
WIĘCEJ >