Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek.
- Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i selera.
- Smażymy na delikatnym ogniu przez kilka minut.
- Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolkę, soczewicę i zalewamy całość wodą z dodatkiem przypraw.
- Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy gulasz ok. 20 minut na małym ogniu.
- Po wyłączeniu doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Dla koloru i głębszego smaku możemy dodać jeszcze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub zamiast tego i świeżych pomidorów użyć passaty.
Autor
Lista składników
- 3 szklanki wody (750 ml)
- 3 średnie ziemniaki (225 g)
- 1 duży batat (230 g)
- 1 duża marchew (60 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 duża papryka czerwona (230 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 duże ząbki czosnku (10 g)
- 4 średnie pomidory (680 g)
- Ugotowana czerwona fasolka (ok. 200 g)
- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej (180 g)
- Chilli, kurkuma, zioła prowansalskie
- sok z ½ cytryny (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tatar z dorsza
Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…
WIĘCEJ >Chleb gryczano-jaglany
Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…
WIĘCEJ >Rolki nori z owocami morza
Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…
WIĘCEJ >Serowe roladki z wołowiny
Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…
WIĘCEJ >