Herbatniki serowo-czosnkowe z mąki kokosowej
Herbatniki serowo-czosnkowe z mąki kokosowej
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, przyprawy (sól i cebulę) i dokładnie miksujemy
- Następnie przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie miksujemy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą i mieszamy
- Czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy i całość ponownie dokładnie mieszamy
- Masę odkładamy na ok. 4-5 minut, aby zgęstniała
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Następnie nakładamy na blachę łyżką porcję masy, zostawiając ok. 5 cm odstępu
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia herbatników.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Mąka kokosowa (80 g)
- Masło (60 g)
- Ser żółty (40 g)
- Czosnek (40 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Cebula granulowana (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jogurt naturalny
Mleko zagotowujemy, a następnie studzimy do temp. ciała, czyli ok. 37 st. C (najlepiej włożyć palec do studzącego się mleka – jeśli go „nie czujemy” lub wydaję się lekko cieplejsze, to znaczy, że jest gotowe)…
WIĘCEJ >Pomidory pieczone w szynce
Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, a następnie podajemy na gorąco
WIĘCEJ >Koktajl jabłkowo-imbirowy z wodą kokosową
Jabłko oraz imbir obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera Dolewamy wodę kokosową i całość dokładnie blendujemy
WIĘCEJ >Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami
Sówka Z kanapek wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy…
WIĘCEJ >